"6.000 Belgische auto's van Volkswagen betrokken bij CO2-schandaal"

In België zijn ongeveer 6.000 voertuigen van het Duitse autoconcern Volkswagen (VW) betrokken bij het schandaal rond CO2-emissiewaarden dat VW zelf opbiechtte. Dat heeft invoerder D'Ieteren gezegd tijdens een bijzondere Kamercommissie rond "dieselgate", het milieuschandaal rond de NOx-emissiewaarden bij VW dat midden september uitbrak in de VS.

Het cijfer kwam er bij monde van Denis Gorteman, de CEO van D'Ieteren Auto, de invoerder van de merken van het VW-concern in België.

D'Ieteren had begin november de verkoop van voertuigen betrokken in het tweede schandaal rond de CO2-waarden opgeschort, maar maakte vrijdag bekend die schorsing van de verkoop weer op te heffen. Het gaat om modellen van Volkswagen, Audi, Skoda en Seat.

De onregelmatigheden rond de CO2-uitstoot zijn niet technisch van aard, waardoor er ook geen technische ingreep zal volgen. De CO2-uitstoot en het brandstofverbruik van deze voertuigen bij dagelijks gebruik blijven dus ongewijzigd.

De eventuele meerkosten voor de belastingen die voor de klant zouden voortkomen uit het CO2-schandaal, zal VW op zich nemen, zo beloofde de autobouwer.