"Bedrijven kunnen tijdelijke werkloosheid inroepen"

Bedrijven in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest die door de terreurdreiging niet aan de slag kunnen, kunnen tijdelijke werkloosheid wegens overmacht inroepen. Dat heeft minister van Economie Kris Peeters (CD&V) aangekondigd.

"Bedrijven kunnen er natuurlijk niets aan doen dat het dreigingsniveau zo hoog is, dat de metro gesloten is en dat heel wat mensen niet op hun werk geraken", zegt Peeters. "Om daar toch een ondersteuning aan te geven, kan men vandaag en ook het afgelopen weekend een beroep doen op de tijdelijke werkloosheid."

Door tijdelijke werkloosheid wegens overmacht in te roepen, hoeven bedrijven hun werknemers geen loon uit te betalen en kunnen ze de economische schade zoveel mogelijk beperken. Een tijdelijk werkloze heeft automatisch recht op een werkloosheidsuitkering.

De overmacht houdt wel in dat het werk onder geen enkel beding kan worden uitgevoerd. Ze geldt dus niet als een vergadering bijvoorbeeld elders kan plaatsvinden of als er aan telewerk kan worden gedaan.

"We mogen economie niet stilleggen"

Peter Dedecker van N-VA heeft via Twitter kritiek geuit op Peeters' beslissing. De economie mag niet het slachtoffer worden van de economie, vindt hij. "Het is belangrijk dat we het economische leven, ondanks de hinder, niet stilleggen", vindt Dedecker, die beklemtoont dat het om zijn persoonlijke mening gaat.