"Een zanger moet durven zingen wat hij denkt"

Een week na de aanslagen in Parijs je optreden openen met een lied over terreur: dat is wat Bart Peeters heeft gedaan, afgelopen zaterdag in Dilbeek. De beelden van "Hemel" werden afgelopen weekend druk gedeeld via sociale media. In "Van Gils en gasten" gaf Peeters voor het eerst tekst en uitleg bij het speciale nummer.

"Ik voelde dat ik anders moest beginnen dan bij een gewone show. Ik had geen keuze, op een steenworp van Molenbeek. Ik moest even de dingen "klaarmaken" eigenlijk", vertelt Peeters. "Zo moest ik er daarna niet meer op terugkomen. We hebben van dat optreden effectief een feest gemaakt. We mogen ons niet bang laten maken."

Peeters schudde het nummer in de loop van zaterdag uit zijn mouw. "Je denkt na als artiest, en dat is ook normaal. Een zanger moet durven zingen wat hij denkt. Zo maak je liedjes."

Het optreden in Dilbeek zal Peeters niet snel vergeten. "Er hing iets vreemds in die zaal. Iedereen was komen opdagen, hoewel het openbaar vervoer plat lag. Voor de deur stonden gewapende ordediensten met wapens. Nooit eerder meegemaakt. Eens ons optreden bezig was en de sfeer goed zat, kwamen ze binnen staan om mee te neuriën. Zo werd het toch nog gezellig."

Aan de verstrengde veiligheidsmaatregelen voor hem als artiest moet Peeters ook nog even wennen. "We zijn het niet gewoon, maar tegelijk weet je ook heel goed dat die maatregelen kloppen en nodig zijn. En die securitymensen zijn uiteindelijk heel vriendelijk."

"Muziek is troost"

Traumapsycholoog Erik De Soir is vol lof over het lied. "Dit is wat enkel artiesten kunnen, maar wij niet meer: symboliseren wat er gebeurd is. Want er zijn geen woorden meer voor. Als je het op muziek zet, lukt het wel om er iets over te vertellen. Dan wordt het een moment van rust, trance en troost."

Over de angst die heerst sprak De Soir zich hoopvol uit. "We hebben tijd nodig om te bekomen van de schok. We zijn verwend geweest hier in België, door de jarenlange vrede na de Tweede Wereldoorlog. We mogen niet vergeten dat we niet in een cocon leven. Het is nu zoeken naar een gepaste respons op deze gebeurtenissen. Als de slinger van angst nu wat ver doorslaat, dan slaat hij ook weer terug."