"Sharia4Belgium is niet in Molenbeek begonnen, wel in Antwerpen en Vilvoorde"

De Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS) vindt niet dat enkel Brussel zijn blazoen moet oppoetsen na de aanslagen in Parijs en de link met ons land en de Brusselse gemeente Molenbeek. "Sharia4Belgium is niet in Molenbeek begonnen, maar wel in Antwerpen en in Vilvoorde", zei hij op de eerste zitting van de gemeenteraad na de aanslagen.

Mayeur vindt dat het een collectieve taak is om het beeld van België op internationaal vlak bij te spijkeren. "Er zijn problemen in al onze grote steden en we moeten de moed hebben om ze aan te pakken als we de realiteit geen geweld willen aandoen".

De zitting van de Brusselse gemeenteraad stond helemaal in het teken van de bloedige aanslagen in Parijs en de gespannen veiligheidssituatie in onze hoofdstad. Er werd onder meer een minuut stilte gehouden. De verschillende politieke fracties drukten hun solidariteit uit met de slachtoffers.

De Brusselse politici benadrukten ook de adequate reactie van de ordetroepen en het stadsbestuur, en de goede samenwerking tussen de 19 gemeenten en het federale niveau. Over wat het verhoogde terreurniveau betekent voor grote evenementen als winterpret en de nieuwjaarsviering kon de burgemeester nog geen uitspraken doen. De stad heeft hiervoor al veiligheidsadviezen gevraagd.

Reynders wil "correct" beeld schetsen van België in buitenland

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is dan weer van plan om de komende dagen het negatieve beeld van ons land bij te stellen. Reynders zou zijn boodschap in verschillende Franse media brengen. Dat is vernomen in zijn omgeving.

Na de aanslagen werd in sommige media ons land met de vinger gewezen als broeihaard van terrorisme. Verschillende daders en ook het vermoedelijke brein van de aanslagen waren uit België afkomstig, al hadden de meesten de Franse nationaliteit.

Reynders wil daarom de komende dagen dat negatieve beeld van ons land bijstellen in verschillende Franse media. Zo wordt er bijvoorbeeld op gewezen dat dankzij het speurwerk van de Belgische veiligheidsdiensten in januari van dit jaar nog een terreurcel in Verviers werd opgerold. Bedoeling is een "correct" beeld te verkrijgen, klinkt het.