Brussel ook vandaag nog een bezette stad

Door de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad om het terreurdreigingsniveau voorlopig op vier te houden rijden er ook vandaag nog geen metro's in Brussel. Ook crèches, scholen, universiteiten, commerciële en sportcentra blijven dicht. Hoe lang het verhoogde terreuralarm nog zal aanhouden, is niet duidelijk. De situatie wordt later vandaag opnieuw geëvalueerd.

Het metro en premetroverkeer in Brussel ligt vandaag voor de derde dag op rij stil. Bussen en trams rijden wel uit. Tien tramlijnen zullen wel hinder ondervinden eens ze in de nabijheid van een premetrostation geraken, zegt An Van Hamme van de MIVB. "We zullen de situatie uur per uur evalueren. Daarnaast zetten we ook drie pendelbusdiensten in op de trajecten van de grote tramlijnen in de buurt van het Noordstation, het Zuidstation en de grote ringlanen."

Het treinverkeer in Brussel verloopt normaal, alleen stoppen de treinen niet in Brussel-Schuman, Brussel-West, Merode en Delta. In het Zuidstation is de toegang tot een aantal perrons beperkt.

Het busverkeer van en naar Brussel is verstoord. Heel wat buschauffeurs van De Lijn Vlaams-Brabant zijn deze ochtend niet aan het werk gegaan wegens het verhoogde dreigingsniveau in de hoofdstad. Er is grote hinder op de assen Brussel-Aalst, Brussel-Wemmel, Brussel-Ninove en Brussel-Leuven. Omdat de scholen in Brussel dicht blijven, rijden de schoolbussen naar Brussel niet. Ook bij het busverkeer bij de MIVB zijn er problemen. Lijnen 14, 20, 22, 36, 72 en 78 zijn geschrapt, op de andere lijnen ligt de frequentie lager.

Crèches en onderwijsinstellingen dicht

Alle scholen in Brussel blijven vandaag dicht. "Het niveau vier is een uitzonderlijke situatie en daarom volgen we het advies om de scholen gesloten te houden", aldus Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) die bevoegd is voor het Nederlandstalig onderwijs in Brussel.

Volgens Raymonda Verdyck, het hoofd van het gemeenschapsonderwijs, zijn de ouders via allerlei kanalen op de hoogte gebracht van de beslissing. Maar kinderen die toch aan de schoolpoort opdagen, zullen worden opgevangen, bevestigt woordvoerder Willy Bombeeck van het katholiek onderwijs.

Overigens blijven ook alle crèches en hogescholen dicht. Kind en Gezin houdt vandaag geen raadplegingen in het consultatiebureau en doet ook geen huisbezoeken. Aan de Vrije Universiteit Brussel zijn de lessen afgelast. Het wetenschappelijk en administratief personeel is wel gewoon op post. De maatregel geldt uiteraard ook voor de instellingen van het Franstalig onderwijs.

Scholen in de rand volgen Brussels advies

Vilvoorde, op een steenworp van Brussel, volgt ook vandaag het veiligheidsadvies voor Brussel. Alle basis- en middelbare scholen blijven vandaag dicht. Er wordt geen opvang voorzien, bevestigde burgemeester Hans Bonte (SP.A).

In Dilbeek blijven eveneens alle scholen dicht, in Wemmel enkel die van het gemeenschapsonderwijs. In Halle blijft het technisch atheneum dicht.

Bedrijven nemen maatregelen

Heel wat bedrijven hebben hun werknemers aangeboden om vandaag van thuis uit te werken. Dat is onder meer het geval voor Electrabel en de banken Belfius en BNP Paribas Fortis. KBC sluit zijn hoofdkantoor aan de Helihavenlaan en drie kleinere bankkantoren in het Brussels Gewest. In alle bankkantoren is er vandaag extra beveiliging en zullen de klanten pas binnen kunnen na een identiteitscontrole.

De diensten van de Vlaamse gemeenschap zijn open, net als de andere overheidsinstellingen, maar ook daar zullen extra veiligheidsmaatregelen gelden. De Dienst Vreemdelingenzaken blijft dicht, Audi in Vorst werkt normaal.

Het universitair ziekenhuis Saint-Luc in Sint-Lambrechts-Woluwe gaat uit voorzorg de voorziene consultaties schrappen. Het bezoek aan de patiënten wordt tot een minimum beperkt. Voor de rest werkt het ziekenhuis zoals anders. Het personeel wordt ook gevraagd om gewoon aan de slag te gaan.

Winkels

Sportketen Decathlon houdt de vestigingen in Evere en Anderlecht dicht. Meubelwinkel Ikea doet hetzelfde in Anderlecht en Zaventem. Ook Westland Shopping in Anderlecht, Woluwe Shopping Center in Sint-Lambrechts-Woluwe en City 2 in Brussel zijn niet open. De commerciële centra van Shopping Cora in Anderlecht en Woluwe zijn ook dicht, net als de Cora-hypermarkten in Anderlecht en Woluwe.

Verschillende supermarkten zijn wel open. Carrefour meldt bijvoorbeeld dat zijn Brusselse winkels open zijn, behalve enkele die op vraag van de autoriteiten dicht bleven. Het gaat om de winkels die gevestigd zijn in het metrostation Rogier en in shoppingcentrum City 2. Bij Delhaize hetzelfde verhaal: de winkels zijn open, behalve die in de winkelcentra Westland en Basilix (Sint-Agatha-Berchem). De supermarkten namen wel extra veiligheidsmaatregelen, luidt het.

Justitie

En ook justitie merkt de gevolgen van de verhoogde terreurdreiging. Zo zijn verschillende gerechtsgebouwen rond het Poelaertplein gesloten. Enkel het grote justitiepaleis - waar de zittingen van de correctionele rechtbanken, hoven van beroep, raadkamers en kamers van inbeschuldigingstelling plaatsvinden - is open voor het publiek, al is daar de toegangscontrole verstrengd. Het Portalis-gebouw, waar het parket en de onderzoeksrechters huizen, is dan weer enkel open voor professionelen. Bezoekers en publiek mogen er niet binnen.

Atomium

En ook het Atomium ten slotte blijft vandaag dicht. Aanvankelijk zou het monument opengaan nadat het het hele weekend dicht was gebleven, maar op aanraden van de federale politie en de stad Brussel blijft het ook vandaag dicht.