Buitenlandse media kunnen de kattenhumor van de Belgen smaken

Het is ook de buitenlandse media niet ontgaan: de grappige foto's van katten die gisteravond massaal werden getweet na de oproep van het Belgische parket om een mediastilte rond de politieacties in Brussel en Charleroi te bewaren. Van de Washington Post over de Daily Mirror tot Le Monde, de katten die #BrusselsLockdown ondersteunden, worden gretig opgepikt. Onze droge humor wordt duidelijk gesmaakt.

Sommige Belgen hebben zich op Twitter van hun origineelste kant laten zien tijdens de antiterreuracties van de politie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Charleroi. De vraag van het parket om niets te melden op sociale media werd door landgenoten massaal opgevolgd. Om het met de woorden van het Amerikaanse CNBC te schrijven: "In spannende tijden, schakelen de Belgen katten in".

Twitter werd overspoeld door (bewerkte) foto's van katten die de tijd doden of katten in hoogste staat van paraatheid. Of de kat als het geheime wapen van de politie. In combinatie met #BrusselsLockdown was het topic al snel trending en voer voor buitenlandse media. Of hoe humor het beste wapen is tegen angst.

BuzzFeed

BuzzFeed kopt vanochtend "Belgen steunen #BrusselsLockdown met schattige foto's van katten". De Amerikaanse nieuwswebsite ziet er de humor van in en schrijft dat al snel "katten uit de hele wereld" hun steun betuigen.

The Guardian en de Daily Mirror

"Nationale noodtoestand? De Belgen reageren op terreur met katten", luidt de titel op The Guardian. "Hoe kan het ook anders", merkt de Britse krant subtiel op. Ook de tabloid de Daily Mirror springt op de kar. "Belgen hebben op de best mogelijke manier gereageerd: door foto's van katten te posten."  "Duizenden mensen hebben hilarische foto's en informatie over katten getweet in een poging om tweets over politieacties te begraven."

Washington Post

De Washington Post ziet vooral "kittens die de jacht op een terreurverdachte steunen". "Op zondagavond verspreidde het nieuws van politieacties in Brussel zich op Twitter via ooggetuigen en journalisten die foto's en informatie deelden. Maar snel werd ingegrepen toen bleek dat dat wel eens het leven van agenten in gevaar kon brengen", schrijft de vooraanstaande Amerikaanse krant.

Le Monde

Le Monde noemt het initiatief van de Belgen op Twitter "verfrissende humor". De Franse krant maakt ook melding van de satirische site Nordpresse die voor de gelegenheid het personage "Abou Miaou" -een kat met een bommengordel en het echte brein achter de aanslagen in Parijs- creëerde.