Dreigingsniveau blijft op 4 voor Brussels Gewest, wellicht tot volgende week maandag

Het terreurdreigingsniveau voor het Brussels Gewest blijft voorlopig gehandhaafd op 4. Dat heeft premier Charles Michel gezegd op een persconferentie na een nieuwe Nationale Veiligheidsraad. Dat betekent dat de dreiging "ernstig en zeer nabij" blijft. Voor de rest van het land blijft de terreurdreiging op 3 ("mogelijk en waarschijnlijk"). Niveau 4 blijft in principe gehandhaafd tot volgende week maandag, tenzij de omstandigheden zouden evolueren in positieve zin. De scholen en de metro worden woensdag heropend, al zal dat voor de metro "progressief" gebeuren.
Premier Michel neemt plaats op de persconferentie

De experts van OCAD, het orgaan dat de terreurdreiging analyseert, presenteerden op een nieuwe bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad hun hernieuwde advies aan de premier, de belangrijkste federale ministers, de Vlaamse en Waalse minister-presidenten, de inlichtingendiensten, de politie, het Crisiscentrum en het federaal parket. Die beslisten dan samen welke concrete maatregelen worden genomen.

De vergadering begon rond half 4, maar het was lang wachten op de aangekondigde persconferentie. Pas na 7 uur vanavond kwam premier Michel als laatste de perszaal binnen. Daar bevestigde hij de huidige toestand. Dezelfde maatregelen blijven dus van kracht in Brussel, zoals een vermindering van grote evenementen met veel volk, en een grote inzet van militairen en politie. "We houden ook speciale aandacht voor (de beveiliging van) het openbaar vervoer", zei premier Michel.

Wellicht zelfde situatie tot volgende maandag

Michel zei dat de situatie in principe zo blijft tot volgende week maandag, tenzij het OCAD tussentijds tot een andere evaluatie zou komen. "We blijven alert en herhalen onze oproep voor voorzichtigheid", zei de premier.

Maar omdat de huidige situatie nog even kan duren, hoopt de regering dat het land zich weer praktisch kan organiseren. "Daarom ook willen we de metro en de scholen vanaf woensdag heropenen. Dit is een sterk signaal dat we progressief weer naar een normaal leven willen gaan," zei de eerste minister. Voor de metro zal de heropening geleidelijk gebeuren.

"We beslissen in eer en geweten"

Omdat een van de voornaamste terreurverdachten, Salah Abdeslam, nog altijd op de vlucht is, is het handhaven van het hoogste alarmniveau voor Brussel geen verrassing. Het ziet er voorlopig niet naar uit dat hij meteen zal worden gevonden. Michel zei dat "de veiligheidsdiensten alles in het werk stellen om de situatie te laten terugkeren naar normaal".

"De onderzoekers werken zeer hard, maar we moeten het onderzoek nog voortzetten", gaf Michel toe. "Dit zijn moeilijke omstandigheden. We willen de bevolking bedanken voor hun begrip en sereniteit. Maar we nemen elke beslissing in deze zeer moeilijke omstandigheden in eer en geweten."