Duizenden Duitsers bewijzen laatste eer aan Helmut Schmidt

Onder strenge veiligheidsmaatregelen heeft Duitsland afscheid genomen van voormalig bondskanselier Helmut Schmidt. 1800 genodigden woonden de begrafenisplechtigheid in Hamburg bij, onder wie veel prominenten uit de politieke wereld. Er waren toespraken van Angela Merkel en Henry Kissinger.

De plechtigheid vond plaats in de Sankt Michaeliskerk in Hamburg, de geboortestad van Helmut Schmidt. Bij de genodigden waren onder anderen president Joachim Gauck, bondskanselier Angela Merkel en Bundestag-voorzitter Norbert Lammert.

Ook veel buitenlandse gasten, zoals de voormalige Franse president Valérie Giscard d'Estaing en de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger bewezen Schmidt de laatste eer.

De 92-jarige Kissinger, die Duitse roots heeft, hield een toespraak in het Duits. Hij noemde Schmidt een speciale vriend. "Op Helmuts negentigste verjaardag had ik de hoop uitgesproken dat hij mij zou overleven omdat een wereld zonder hem heel, heel leeg zou zijn. Maar ik heb me daarin vergist, want Helmut zal bij ons blijven."

Kissinger noemde zijn vriend en generatiegenoot "de belichaming van moed en visie". Hij was erudieter dan de meeste politici van de naoorlogse periode", zei hij.

AFP

Na de plechtigheid in de kerk reed een lange rouwstoet door Hamburg. Duizenden mensen stonden langs de kant van de weg. Helmut Schmidt wordt bijgezet in het familiegraf op de begraafplaats Ohlsdorf in Hamburg.

De sociaal-democratische politicus Helmut Schmidt overleed een kleine twee weken geleden. Hij werd 96 jaar. Schmidt was van 1974 tot 1982 bondskanselier, in opvolging van Willy Brandt. Hij werd onder meer geconfronteerd met de wereldwijde oliecrisis van de jaren 70 en de strijd tegen het terrorisme van de Rote Armee Fraktion. Sinds 1983 was hij mede-uitgever van het weekblad Die Zeit. Hij schreef boeken en reisde veel om voordrachten te geven.

AFP