Een op de acht basisscholen heeft geen turnleerkracht

Een op de acht basisscholen heeft geen leraar lichamelijke opvoeding. In Limburg is dat zelfs een op de vijf. Dat schrijft Het Nieuwsblad op basis van cijfers die Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) vorige week vrijdag bezorgde aan SP.A-parlementslid Steve Vandenberghe.

Vooral het gemeenschapsonderwijs kampt met dit probleem. Daar heeft bijna dertig procent van scholen geen leerkracht lichamelijke opvoeding. In West-Vlaamse gemeenschapsscholen is dat zelfs 55 procent.

In scholen waar geen turnleerkracht is, moet de juf of meester zelf lichamelijke opvoeding geven. "Het gevolg is minder kwaliteitsvolle lessen lichamelijke opvoeding en een zwaarder takenpakket voor de gewone leerkrachten", zegt Vandenberghe in Het Nieuwsblad. Hij wil dat minister Crevits de scholen verplicht een turnleerkracht aan te stellen.

Crevits gaat daar niet op in. Wie een pedagogisch diploma behaalt, zou alle vakken moeten kunnen geven, waaronder ook lichamelijke opvoeding. "Al zijn wellicht niet alle onderwijzers even bedreven in alle leerdomeinen, zoals muziek, Frans, LO en techniek, zij hebben toch een brede opleiding gekregen die hen in staat moet stellen die kennis en vaardigheden over te brengen", zegt ze in Het Nieuwsblad.