Eerste "strikes" in Syrië vanaf de Charles de Gaulle

Vanop het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle zijn de eerste vluchten vertrokken om boven Syrië en Irak de terreurgroep IS te gaan bestoken. Zij hebben een site nabij Raqqa gebombardeerd, de "hoofdplaats" van IS. De Britse premier David Cameron is er intussen meer dan ooit van overtuigd dat Groot-Brittannië moet meedoen met de bombardementen, ook in Syrië. Dat zei hij na een onderhoud met de Franse president François Hollande vanmorgen.

Vanop het vliegdekschip stegen vier gevechtsvliegtuigen op. Zij vervoegden twee anderen die vanuit Jordanië waren vertrokken. Bestemming was Raqqa, daar bestookten ze een site van terreurgroep IS.

De Charles de Gaulle vertrok vorige week vanuit de Franse havenstad Toulon, na de aanslagen in Parijs. Het reusachtige vliegdekschip wordt onder meer geëscorteerd door het Belgische fregat Leopold I, en is nu gestationeerd in het oostelijke deel van de Middellandse Zee.

Hollande zei vanmorgen dat de Fransen hun luchtaanvallen gaan opvoeren. "We gaan doelwitten uitkiezen die IS zo hard mogelijk raken."  Vanmiddag kwam de bevestiging van militaire bronnen dat de eerste vluchten vanop de Charles de Gaulle vertrokken zijn. Toestellen van het type "Rafale" (wat rukwind betekent) stegen op geladen met bommen, kon een Franse journalist van het persbureau AFP ter plaatse vaststellen.

Het schip heeft 26 straaljagers mee, waarmee Frankrijk zijn vorige capaciteit van 12 ruim verdrievoudigt. De andere 12 staan in de Verenigde Arabische Emiraten en Jordanië: 6 van het type Rafale en 6 van het type Mirage 2000.

Cameron helemaal overtuigd om mee te doen in Syrië

David Cameron is na de aanslagen in Parijs en de dreiging in Brussel nu meer dan ooit overtuigd dat de Britten moeten meedoen met de Fransen, ook met aanvallen op Syrisch grondgebied. Na een gesprek met Hollande benadrukte hij dat Groot-Brittannië volledig achter de Franse acties staat. Hij voegde eraan toe dat hij "de sterke overtuiging heeft" dat Groot-Brittannië actief moet meedoen.

Cameron moet zijn plannen wel nog door het Engelse parlement sluizen, maar dat zou op korte termijn kunnen gebeuren. De Britse parlementsleden spraken eerder al hun steun uit voor militaire actie in Irak, maar dat is nog niet gebeurd voor Syrië. Cameron hoopt op een breed politiek akkoord, mét de oppositie van Labour.

Intussen heeft Cameron vanmorgen Hollande aangeboden om de Britse RAF-luchtbasis in Abrotiri, Cyprus, te gebruiken, en te helpen bij tankbeurten in de lucht.

Amerikanen vernietigen 283 tankwagens

Ook de Verenigde Staten verhogen hun aanvallen op de terreurgroep. In het oosten van Syrië werden zaterdag bij bombardementen 283 tankwagens, bedoeld om olie mee te transporteren, vernietigd. Dat liet het Amerikaanse leger weten.

Op 15 november vernietigde het Amerikaanse leger 116 tankwagens van IS. De twee acties maken deel uit van een bredere aanval op de olieproductie van de terreurgroep. IS controleert bijna alle olievelden in Syrië, produceert zo'n 30.000 vaten per dag, en verdient daar bijna 50 miljoen dollar per maand mee.