Eerste winterprik leidt tot gladde wegen

Het Vlaams Verkeerscentrum waarschuwt voor gladde wegen in heel het land. Vooral op de bruggen, en op- en afritten kan het plaatselijk erg gevaarlijk zijn. Er zijn al verschillende ongevallen gebeurd, de meeste in West-Vlaanderen, maar ook enkele in de provincie Antwerpen.

"Het blijft erg gevaarlijk. We telden al ongeveer dertig ongevallen", zegt VRT-verkeersanker Hajo Beeckman. "Ook nu nog wordt gewaarschuwd voor gladde plekken. Dus wees erg voorzichtig."

Afgelopen nacht was er een eerste winterprik. Doordat veel wagens heel het weekend hebben stilgestaan, kunnen ze bij deze koude temperaturen mogelijk opstartproblemen hebben.

De automobielclub VAB raadt automobilisten aan niet te remmen of gas te geven in een bocht en de snelheid aan te passen. Dat geldt ook voor wie met winterbanden rijdt.

Trucker raakt levensgevaarlijk gewond bij ongeval

Deze morgen is een trucker levensgevaarlijk gewond geraakt bij een ongeval op een ijsgladde brug boven de E403 in Ardooie. De man wilde van op de R32 links de E403 opdraaien in de richting van Doornik. Maar op de ijsgladde brug over de snelweg begon zijn vrachtwagen echter te slippen. Het gevaarte gleed op de rijstroken in de andere rijrichting en kwam daar frontaal in botsing met een andere vrachtwagen. Die kantelde maar de chauffeur raakte slechts lichtgewond.

Het duurde ongeveer drie kwartier voor de brandweer erin slaagde om de andere trucker te bevrijden, die zat gekneld in zijn verhakkelde cabine. Zijn toestand was kritiek toen hij naar het ziekenhuis werd overgebracht. Na het ongeval snelden de strooidiensten ter plaatse om de rijweg in de buurt ijsvrij te maken.

Het ongeval veroorzaakte files op de E403, in beide richtingen.