Foo Fighters kondigen pauze aan met gratis EP

Foo Fighters hebben de wereld vandaag dubbel verrast. De groep rond Dave Grohl loste niet enkel een gratis EP met nieuw werk, maar kondigt ook een pauze aan. Hoe lang die zal duren, is onduidelijk. De kans dat Foo Fighters volgend jaar naar Werchter komen, na hun annulatie deze zomer, is bijzonder klein.

Sinds eind oktober liep er op de website van Foo Fighters een mysterieuze aftelklok. Wat er precies zou gebeuren op het nulpunt wist niemand. Nieuw werk of de aankondiging van groot nieuws: fans tastten in het duister.

Vannacht liet de groep op het nulpunt "Saint Cecilia" op de wereld los, via hun officiële website. De EP is vernoemd naar het hotel waar de nummers werden opgenomen. Sint-Cecilia is bovendien de beschermheilige van de muziek.

Op "Saint-Cecilia" staan vijf gloednieuwe nummers, die iedereen gratis kan downloaden of bestellen op vinyl. "Het is een ode aan het leven en de muziek", zo schrijft frontman Dave Grohl in een begeleidende brief.

Parijs

In diezelfde brief betuigt Grohl ook zijn medeleven aan de slachtoffers van de terreur in Parijs. Eagles of Death Metal, de groep die op het podium van de Bataclan stond toen, is onder meer opgericht door Josh Homme, frontman van Queens of the Stone Age en een goede vriend van Grohl. Ze spelen samen in de groep Them Crooked Vultures.

De aanslagen in Parijs hebben ook op Grohl een diepe indruk nagelaten. "Ons medeleven voor alle slachtoffers en betrokkenen bij de wreedheden in Parijs. Als reactie hierop moeten we het leven en de liefde vieren met onze muziek. Zoals het hoort", klinkt het. "Hopelijk kunnen deze nummer licht brengen in deze donkere tijden. Muziek is leven, hoop en herstel gaan hand in hand. Dat kan niemand ons afpakken."

Pauze

In het tweede deel van de brief gaat Grohl dieper in op de toekomst van Foo Fighters. De groep moest afgelopen zomer zijn tournee noodgedwongen herzien, nadat Grohl tijdens een optreden in Göteborg van het podium was gevallen. Daarbij brak hij zijn been. Onder meer concerten op Pinkpop en Rock Werchter vielen in het water.

"Göteborg heeft me eraan herinnerd hoe kort het leven is. Dat we alles samen moeten beleven, ongeacht de tegenslagen die op ons pad komen. (...) Dit gezegd zijnde: we hebben altijd goed aangevoeld wanneer het moment er was om er even tussenuit te gaan. Wanneer je het gevoel hebt dat je misschien niet genoeg broodkruimels meer hebt om je weg uit het bos te vinden. (...) Aan alle mooie liedjes komt een einde", schrijft hij.

Dat besef kwam er in Austin, Texas, waar de groep enkele grote concerten zou spelen. Daar besliste Grohl "vrij impulsief" om enkele nummers op te nemen "uit dankbaarheid voor de afgelopen twee jaar."

"We weten niet wanneer we terugkomen. Dat gebeurt in Foo Fighters-stijl: wanneer we zelf voelen dat de tijd daar rijp voor is. We zijn jullie in elk geval eeuwig dankbaar", besluit Grohl.