Gevonden bommengordel had dezelfde explosieven als bij de aanslagen

In de Parijse voorstad Montrouge heeft een straatveger een bommengordel gevonden in een hoop afval. Uit onderzoek blijkt dat de explosieven dezelfde zijn als diegenen die werden gebruikt bij de aanslagen in Parijs op 13 november. Het is wel nog te vroeg om te zeggen of het om de bommengordel van de voortvluchtige Salah Abdeslam gaat.
Archieffoto

Onmiddellijk nadat de straatveger de bommengordel had ontdekt, werd de omgeving afgesloten en kwamen politie en de gespecialiseerde diensten langs om onderzoek te doen.

De bommengordel bevatte dus dezelfde explosieven en ook bouten. Wel was er geen ontstekingsmechanisme aan bevestigd, wat nodig is om de gordel tot ontploffing te brengen.

De gordel van Abdeslam?

Hoewel het nog "veel te vroeg" - dixit een onderzoeker - is om zeker te zijn dat Salah Abdeslam in contact is gekomen met de bommengordel, wijzen toch een aantal elementen in zijn richting.

Zo sprak terreurgroep IS in de opeising van de aanslagen ook over een aanval in het 18e arrondissement van Parijs. Daar is echter geen aanslag gepleegd. Wel is het telefoonsignaal van Salah Abdeslam daar opgepikt. Even later werd het signaal getraceerd in de voorstad Chatillon, niet ver van Montrouge.

Feit is dat Salah Abdeslam zich - in tegenstelling tot zijn broer - niet heeft opgeblazen. Vraag is waarom: bedacht hij zich op het laatste moment of had hij gewoon een technisch probleem?

Onderzoek moet nu uitwijzen of de gordel effectief tot S. Abdeslam toebehoorde en dat moet dan wellicht ook uitsluitsel kunnen geven over waarom hij zich niet heeft opgeblazen. Cruciale vragen ook voor de Belgische speurders die nog steeds koortsachtig op zoek zijn naar de voortvluchtige verdachte.