Hollande: "We moeten IS blijven bestoken en hen hard bestoken"

De Franse president François Hollande en de Britse premier David Cameron willen samen met de andere Europese landen nog meer gegevens uitwisselen in de strijd tegen terrorisme. "Het is belachelijk dat we nu meer inlichtingen krijgen van buiten de EU dan binnen", zei Cameron op een gezamenlijke persconferentie. In Syrië zelf pleiten de twee politici voor een internationale coalitie die maar één doel heeft: IS vernietigen.

De Franse president en de Britse premier hadden deze morgen in het Elysée een gesprek over de strijd tegen het terrorisme en het conflict in Syrië. Achteraf benadrukten ze op een gezamenlijke persconferentie de nood om beter en meer informatie uit te wisselen in de strijd tegen terreurgroepen als IS.

Ook op Europees vlak verwachten de president en de premier op dat vlak dringend vooruitgang. Zo verwezen ze allebei naar de opslag en verspreiding van de passagiersgegevens van bijvoorbeeld vliegtuigen en treinen. "Kortom: we moeten onze buitengrenzen beschermen", zei Hollande. "We moeten er absoluut zeker van zijn dat mensen die naar ons komen, geen terroristen zijn."

Cameron noemde het "absoluut belachelijk dat we meer informatie krijgen van landen buiten de EU dan binnen de EU". Over die passagiersgegevens is al veel gepalaverd. Ook onze minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon uitte al dikwijls zijn ongenoegen over het uitblijven van een Europees akkoord. Cameron benadrukte nogmaals de noodzaak: "We moeten onze woorden nu in daden omzetten. Dit kan echt niet langer wachten."

IS onder vuur

Ook in Syrië willen Frankrijk en Groot-Brittannië samenwerken. De Fransen voeren al een tijd luchtaanvallen uit op IS-doelwitten in het land en zullen dat ook blijven doen.

"Ik ben ervan overtuigd dat we IS moeten blijven bestoken", zei Hollande. "We gaan de luchtaanvallen nog intensifiëren en het vliegdekschip dat nu bijna ter plaatse is, kreeg de opdracht om toe te slaan en hard toe te slaan. We zullen die doelwitten uitkiezen die de meeste schade aan IS aanrichten. Ons doel is duidelijk: IS vernietigen."

Cameron wil nog deze week toestemming vragen aan het Britse parlement om net als de Fransen luchtaanvallen uit te voeren in Syrië. "Het is mijn vaste overtuiging dat wij ook luchtaanvallen moeten uitvoeren. Samen zullen we deze boosaardige bedreiging vernietigen", besloot de Britse premier.

Hollande en Cameron pleiten ook voor een internationale coalitie tegen IS. Hollande zal daar in de loop van de week nog gesprekken over hebben met andere staatshoofden, onder wie de Amerikaanse president Barack Obama en de Russische president Vladimir Poetin.

Een roos aan Bataclan

Voor het gesprek in het Elysée brachten Cameron en Hollande nog een bezoek aan de Bataclan, de concertzaal waar meer dan een week geleden het grootste aantal slachtoffers zijn gevallen tijdens de aanslagen in Parijs. De twee politici legden er elk een roos neer.