Jambon: "Angst en paniek helpen ons niet vooruit"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) is tevreden dat de grootscheepse actie van gisteravond goed is verlopen. Alles wordt in het werk gesteld om mogelijke terreurnetwerken in ons land op te rollen. Intussen moeten de mensen zich niet te snel ongerust maken, zegt hij.

Jambon roept de burgers op om zich niet te ongerust te maken. "Angst is meestal een slechte raadgever, en paniek een nog veel slechtere raadgever", zegt de minister.

"Door hoe we nu vertegenwoordigd zijn in Brussel, met de veiligheidsdiensten, de politie en het leger, tonen we aan dat we zo maximaal mogelijk beschermen. Er is geen plaats voor angst en paniek, dat helpt ons niet vooruit."

"We gaan door tot we de hele boel opgerold hebben"

Eerder vandaag zei Jambon dat het nog te vroeg om te besluiten dat de dreiging in Brussel nu minder groot is dan voor de politieacties van gisteravond. De actie is in elk geval nog niet gedaan, gaf hij aan. "We gaan door tot we de hele boel opgerold hebben", zei hij in een extra uitzending van "Het Journaal".

Jambon was karig met commentaar, om het lopende onderzoek niet in het gedrang te brengen. Dat Salah Abdeslam nog niet gepakt is en de actie van gisteravond dus mislukt zou zijn, wou hij niet met zoveel woorden zeggen. "De actie is nog niet gedaan. We gaan door tot we de hele boel opgerold hebben."

Meer details wilde hij niet geven. "De zaken zijn heel gevoelig, elk detail kan de zaken in het honderd doen lopen. Als je een verdediging opzet en je gaat zeggen "daar en daar staan we", dan is dat meestal interessante informatie voor mogelijke aanvallers. Dat gaan we dus niet wereldkundig maken."

"Als het federaal parket nieuwe elementen heeft, zal daar wel over gecommuniceerd worden", voegde de minister er in "De ochtend" aan toe. "Maar zij hebben de regie in handen."

"Rond de middag nieuwe analyse"

De gevolgen van de acties voor het dreigingsniveau in het Brussels Gewest zijn evenmin duidelijk. Jambon wacht op een nieuwe analyse van het OCAD. "Rond de middag zal die zijn nieuwe analyse afronden." Dan moet duidelijk worden of de strenge maatregelen in de hoofdstad van kracht blijven.

Jambon beseft dat dit "veel van de maatschappij en de overheid vraagt", "maar we gaan door zolang het nodig is".