Jihadistengroep FLM eist aanslag in Bamako in Mali op

De gijzelneming in een hotel in Bamako, de hoofdstad van Mali, is gisterenavond opgeëist door de jihadistengroep FLM, het Front voor de Bevrijding van Macina. Het is al de derde groep die de aanslag opeist, na Al Qaeda in de Maghreb en Al-Mourabitoune die samengewerkt zouden hebben.
ISSOUF SANOGO

Bij de aanslag kwamen 19 mensen om het leven, onder wie twee Belgen en een Malinese agent. Volgens FLM waren er in totaal vijf aanvallers, van wie er drie zouden ontsnapt zijn. Twee gijzelnemers kwamen om het leven. Volgens FLM ging het om een wraakactie tegen de Franse strijdkrachten in Mali.

Gisterenavond verspreidde de groep Al-Mourabitoune een audioboodschap in het Arabisch om de aanslag op te eisen. Zij beweren dat er slechts twee gijzelnemers waren en dat die allebei omgekomen zijn.

De aanklager die het onderzoek voert, zegt dat de daders medeplichtigen hadden om zich naar het gebouw te begeven en hun operatie uit te voeren. "Het is evident dat ze hulp hebben gekregen van medeplichtigen om naar het hotel te komen". Volgens antiterrorismeprocureur Boubacar Sidiki Samaké "vordert het onderzoek en zal het ertoe leiden de daders snel op te jagen en voor het gerecht te brengen."