Milquet wil "safe rooms" in Brusselse scholen

Joëlle Milquet (CDH) wil dat de Brusselse scholen zogenoemde "safe rooms" inrichten, veilige plaatsen waar leerlingen en leerkrachten kunnen schuilen in geval van een ernstig incident. Het is één van de aanbevelingen die de minister - bevoegd voor het Franstalig onderwijs - doet in een brief aan de directies.
Nicolas Lambert

Vandaag bleven alle scholen in de hoofdstad gesloten wegens het verhoogde terreuralarm. Het is nog niet duidelijk wanneer de schoolpoorten opnieuw open gaan, maar Milquet anticipeert daar al op.

De minister schreef een brief aan de Brusselse basis- en middelbare scholen waarin ze vier concrete aanbevelingen doet om de veiligheid te garanderen, zo schrijft de krant Le Soir.

  • Alle ingangen tot het schoolgebouw moeten bewaakt worden bij het begin en aan het einde van de lessen. Dat moet de taak zijn van iemand die alle leerlingen en elke ouder persoonlijk kan identificeren.
  • Milquet benadrukt ook het aantal bijeenkomsten in groep voor de schoolgebouwen te beperken. Ook vraagt ze het aantal leerlingen dat de school wettig mag verlaten, tot een minimum te beperken.
  • Tijdens de lessen zou er best maar één toegang tot het gebouw open zijn en die ingang moet bewaakt worden.
  • Het meest opvallende voorstel echter is het inrichten van meerdere safe rooms, waar leerlingen en leerkrachten zich moeten kunnen weten te beschermen.

Verder bevat de brief ook in detail een aantal evidente regels voor wanneer een "gevaarlijke indringing" plaatsvindt.