Pak sigaretten dreigt pakken duurder te worden in Australië

Een pakje sigaretten dreigt pakken duurder te worden Down Under, althans als het van de Australische oppositiepartij Labor afhangt. Zij willen de prijs optrekken naar 40 Australische dollar per pakje, oftewel 27 euro voor 25 sigaretten.

Roken is al erg duur in Australië, maar de linkse oppositie wil sigaretten nu nagenoeg onbetaalbaar maken. Als de partij binnen enkele maanden verkozen zou worden, dan zal ze de taksen geleidelijk aan verhogen.

Die maatregel zou de Australische staatskas zo'n 50 miljard opleveren. Al is het Labor naar eigen zeggen vooral te doen om de Australiërs een gezonder leven te laten leiden.

"We willen dat mensen stoppen met roken. Ook mensen die het moeilijk hebben, moeten het roken kunnen opgeven. Want we weten allemaal dat roken doodt", aldus de partijwoordvoerster bij de Australische omroep ABC.

Dat de voorgestelde prijsstijging vooral het armere deel van de bevolking zal treffen, wil de partij counteren door ook in te zetten op sensibiliseringscampagnes.

De huidige conservatieve regering in Australië is in elk geval geenszins van plan om de prijs van sigaretten nog meer op te trekken.