Tom Waes verbreekt deelnamerecord "Slimste Mens" dan toch niet

Het is gebeurd, en tegelijk ook niet: Tom Waes is er niet in geslaagd om als eerste deelnemer aan "De slimste mens" ooit door te stoten naar een 12e aflevering. In het finalespel moest hij de duimen leggen voor acteur Stan Van Samang.

In zijn 12e aflevering nam Waes het ook op tegen Q Musicstem Sven Ornelis. "Iedereen verwacht dat jij het hier enorm goed zal doen", zei presentator Erik Van Looy bij aanvang. En die woorden bleken profetisch: Ornelis won zijn eerste aflevering met 429 seconden. Een fragment over Lance Armstrong leverde de radiostem in de laatste ronde nog veel seconden op.

Waes (231 seconden) heeft bij aanvang van het finalespel amper 1 seconde voorsprong op Van Samang (230 seconden). Waes oogt bijzonder zenuwachtig. Bij een vraag over regisseur Roman Polanski gaat hij de mist in. Waes geeft één goed antwoord te veel, waardoor Stan Van Samang eerst aan de beurt komt bij de volgende vraag. "Hier hebben we het daarstraks nog over gehad", zucht hij. "Miljaarde Waes, domme aap!"

Met twee juiste antwoorden over Archimedes maakt Stan Van Samang het af. Ook Tom Waes verbreekt het magische record van 11 deelnames dus niet. "Het is niet slecht geweest", lacht hij.

Waes is veruit de beste speler van dit seizoen. Mathematisch kan hij niet meer worden ingehaald. Hij komt in de finaleweek dus zeker als laatste speler terug.

De club van 11

Over de 13 seizoenen van "De slimste mens" heen blijkt de 11e aflevering voor veel deelnemers een moeilijke klip. Het lijstje gestrande deelnemers is lang: Bert Kruismans, Annelies Rutten, Freek Braeckman, Lieven Verstraete, Linda De Win, Peter Vandermeersch, Eva Brems en Otto-Jan Ham. En dus ook Tom Waes.

Gert Verhulst is de beste speler aller tijden. Hij slaagde er als enige wél in om zijn 11e aflevering te winnen. Door de start van de finaleweken kon hij nooit effectief een 12e keer meespelen.

Verhulst kwam in zijn seizoen als beste speler terug, maar werd uiteindelijk niet "De slimste mens ter wereld". Die eer ging vorig jaar naar Adil El Arbi.

Bekijk het integrale finalespel