Valse bommelding? Bezint eer ge begint

De terreurdreiging in ons land bracht de voorbije dagen ook een golf van vermeende incidenten met zich mee: mensen die hyperalert zijn en verdachte dingen melden, maar ook flauwe grappenmakers met valse bommeldingen. Voor die laatste belooft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon zware straffen.

Bommeldingen in scholen, in stations, gisteren in de gebouwen van Medialaan in Vilvoorde, het is ook de minister van Binnenlandse Zaken niet ontgaan.

"Er zijn mensen die echt terecht ongerust zijn en we kunnen op dat vlak ook geen risico nemen", reageerde hij in "De ochtend". "Maar er zijn ook flauwe grappenmakers en ik zou toch van de gelegenheid willen gebruikmaken om te zeggen dat het echt onverantwoord gedrag is om vandaag rond die materie grappen te maken."

Twee jaar cel

Ook na de antiterreuractie in Verviers begin dit jaar regende het valse bommeldingen. Valse bommeldingen zetten een heel apparaat in gang, met een interventie van de politie en een ontruiming van gebouwen of een deel van een stad. Op valse bommeldingen staan dan ook strenge straffen, en als we die mensen kunnen vatten, gaan we die ook toepassen, verzekerde Jambon.

Wie een valse bommelding doet, riskeert een gevangenisstraf tot twee jaar en moet wellicht ook instaan voor alle kosten die met de politie-interventie en ontruiming gepaard gaan.

Bezint eer ge begint dus. Jambon wijst er echter op dat dat niet betekent dat mensen geen verdachte dingen meer zouden mogen melden. "Als er een terechte ongerustheid is, gelieve het dan ook te melden, maar ongepaste grappenmakerij wordt bestraft."