Vlamingen durven niet altijd praten over hun angst

De aanslagen in Parijs en de terreurdreiging in eigen land maken ons bang. We durven daar echter niet altijd over praten met vrienden of familie, uit angst dat anderen die gevoelens overdreven zullen vinden. Dat bleek de voorbije week uit de oproepen naar hulpdienst Tele-Onthaal.

De terreurdreiging was de afgelopen week bij 1 op 10 gesprekken de aanleiding om contact op te nemen met de telefonische- en chathulpdienst van Tele-Onthaal. Gemiddeld gingen er elke dag ongeveer 30 gesprekken over de aanslagen in Parijs of de dreiging in ons land. 

Angstgevoelens zijn ontegensprekelijk het centrale thema bij al deze gesprekken. Er is een groep oproepers die al negatieve emoties en angstgevoelens hebben, waarbij de recente gebeurtenissen die aanwezige onrust uitvergroten. Anderzijds is er een groep bellers die voor het eerst contact opnemen met Tele-Onthaal naar aanleiding van de terreur. 

Sommigen doen een beroep om Tele-Onthaal omdat ze niet zoveel sociale contacten hebben, maar anderen komen bij de hulpdienst terecht omdat ze schrik hebben dat anderen hun angst niet zullen begrijpen of overdreven zullen vinden. In dat geval biedt een anoniem gesprek soelaas. 

Bij Tele-Onthaal kan je dag en nacht je verhaal anoniem kwijt via telefoon of via chat. Meer info op de website van Tele-Onthaal.