Winteropvang Samusocial geraakt stilaan vol

Een week na de opening telt de opvang voor daklozen in Brussel 643 bezette plaatsen. Het aantal gereserveerde plaatsen bereikt daarmee al bijna de maximumcapaciteit van 900 plaatsen, maar veel mensen die zich inschreven kwamen niet opdagen.
(Archieffoto)

Op maandag 16 november ging de winteropvang van daklozenorganisatie Samusocial van start. Met de steun van de stad Brussel, het Brussels Gewest en de federale overheid, opende Samusocial 600 plaatsen bovenop de 300 permanente plaatsen. Het gaat om 300 bijkomende plaatsen in de Koningsstraat, vlak bij de Kruidtuin, en 300 plaatsen in de Kennisstraat in Schaarbeek.

Voor de eerste nacht kwamen meteen ongeveer 400 daklozen opdagen, een aantal dat in de loop van de week opliep tot 643. Toch loopt het aantal reserveringen al op tot net geen 900. Dat kan volgens woordvoerder Christophe Thielens verschillende oorzaken hebben. "We hebben te maken met een zeer diverse en weinig gestructureerde doelgroep. Sommigen vinden op het laatste nippertje een alternatief bij familie of vrienden, anderen houden niet van de huisregels, zoals het alcoholverbod of de verplichting om voor 11 uur op de kamer te zijn." Samusocial neemt ondertussen contact op met de verschillende verenigingen om na te gaan welke reserveringen kunnen worden geschrapt.

Tegelijk past de organisatie overboekingen toe. In het centrum aan de Kruidtuin waren afgelopen nacht 363 reserveringen voor 300 beschikbare plaatsen. Uiteindelijk kwamen slechts 251 mensen opdagen.