18 Afrikaanse migranten komen om bij brand in vluchtelingenkamp Algerije

Bij een brand in een vluchtelingenkamp in Algerije zijn afgelopen nacht 18 Afrikaanse migranten om het leven gekomen. Dat is vernomen bij de Civiele Bescherming. Er zijn ook 43 gewonden. Oorzaak van de brand was een kortsluiting waardoor een verwarmingssysteem ontplofte.

Het vluchtelingenkamp in Ouargla, op 800 kilometer ten zuidoosten van Algiers, is gevestigd in een hangar waar de lokale autoriteiten de nodige middelen en infrastructuur ter beschikking hebben gesteld van de migranten. Volgens het Algerijnse Rode Kruis is het een open kamp waar de mensen kunnen gaan en staan wanneer ze willen. Op het moment van de brand waren er meer dan 600 migranten in de hangar.

Algerije is een uitverkoren bestemming geworden voor migranten uit Sub-Sahara-Afrika, nu Libië al een tijdje verzonken is in chaos. Algiers probeert wel akkoorden te sluiten met landen om migranten terug te sturen. Zo zijn er het voorbije jaar meer dan 4.000 mensen uit Niger teruggestuurd krachtens een akkoord met Niamey.