"Nieuwe samenwerking VRT en Woestijnvis stond in de sterren geschreven"

De hernieuwde samenwerking tussen de VRT en productiehuis Woestijnvis stond in de sterren geschreven. Dat heeft Peter Claes, algemeen directeur Media en Productie op de VRT gezegd in "De wereld vandaag" op Radio 1. De verhuizing van "De ideale wereld" van Vier naar Canvas noemt hij een "win-winoperatie".

"'t Is gebeurd, en dat is goed nieuws voor de kijker", zei Claes met een knipoog naar de slagzin van Erik Van Looy uit "De slimste mens".

"Het programma "De ideale wereld" werd op Vier al enorm goed gewaardeerd. Het is eigenzinnig en biedt talenten een kans. We vinden het opportuun om het programma en de makers een kans te geven om binnen het kader van Canvas te blijven bestaan. We hebben talent altijd een kans gegeven op Canvas, denk maar aan "Alles kan beter" of "In de Gloria.""

De toenadering tussen Woestijnvis en de VRT kwam er nadat het afscheid van "De ideale wereld" op Vier was aangekondigd. "We lazen op sociale media veel reacties van mensen die dat een spijtige zaak vonden. Toen zijn de contacten gelegd en hebben we onderhandeld over twee dingen: de relatie tussen Woestijnvis en de VRT enerzijds en de transfer van "De ideale wereld" anderzijs."

"Hard maar goed onderhandeld"

In 2011 scheidden de wegen van de VRT en Woestijnvis. Volgens Claes was het altijd duidelijk dat die scheiding slechts tijdelijk was.

"Het stond in de sterren geschreven dat Woestijnvis en VRT ooit weer zouden samenwerken. Daarvoor moest voor ons aan twee voorwaarden voldaan zijn. Het productiehuis moest onafhankelijker opereren van de zenders Vier en Vijf én de algemene voorwaarden voor alle productiehuizen die voor de VRT werken moesten worden onderschreven. Daar is hard maar goed over onderhandeld."

"Trager én niet meer lachen met politici"

Otto-Jan Ham, Jelle De Beule en Sven De Leijer, de gezichten van "De ideale wereld", staken bij Studio Brussel hun enthousiasme over de doorstart van hun programma niet onder stoelen of banken.

"Er werd ons altijd gezegd dat "De ideale wereld" in de koelkast zat. Stiekem wisten we wel dat het die van het mortuarium was", zegt De Beule over het vermeende einde van het programma. "Maar kijk, onlangs bleek dat toch niet zo te zijn."

Zal het programma er fundamenteel anders uitzien op Canvas dan op Vier? "De belangrijkste aanpassing is dat we consequent West-Vlaams zullen moeten spreken", aldus De Beule met een knipoog naar de Canvasreeks "Bevergem". "En het zal allemaal wat trager moeten gaan", aldus presentator en voormalig Stubru-presentator Otto-Jan Ham. "We zullen geen politieke grappen meer maken, want we gaan ons programma nu maken met overheidsgeld."

Voor het drietal betekent de transfer de terugkeer naar de VRT. "Teleurstellend dat geen van onze badges nog werkten toen we daarstraks aankwamen", aldus De Leijer, die naar eigen zeggen al bezig is met de voorbereidingen van het programma. "Het ziet er goed uit én plezant."