"Technische oplossing voor meer dan 90 procent getroffen auto's"

De Duitse autoconstructeur Volkswagen heeft naar eigen zeggen technische oplossingen gevonden voor "meer dan 90 procent van de getroffen auto's" in Europa die uitgerust zijn met sjoemelsoftware. "De herstellingen zijn doenbaar." Tezelfdertijd blijft het schandaal in de VS zich uitbreiden.
Volkswagen-CEO Matthias Müller

Volkswagen zoekt sinds het uitbreken van het schandaal uit hoe het de sjoemelsoftware in de miljoenen auto's kan verwijderen. Voor meer dan 90 procent van de auto's van de groep in Europa zijn de oplossingen nu bevestigd, zo verklaarde CEO Matthias Müller. Volgens de topman zijn de herstellingen doenbaar, zowel technisch, financieel, als qua mankracht. "Dat is goed nieuws", zei Müller.

De Volkswagengroep roept in totaal 8,5 miljoen voertuigen met sjoemelsoftware terug in Europa. Müller heeft beloofd dat zijn bedrijf "voor het einde van de maand" aan de Duitse overheid zal doorgeven welke oplossingen er zijn voorzien voor al die auto's. Die oplossingen kunnen gaan van een simpele update van de software voor 2-literdieselmotoren, tot complexe aanpassingen aan de 1,6-litermodellen.

Ook 3-literdieselmotoren Audi betrokken

Intussen is gebleken dat ook de 3-literdieselmotoren van Audi niet conform de Amerikaanse wet zijn. Audi heeft dat gisteren toegegeven. Er waren deze maand al berichten van de controlediensten in de VS, maar Audi ontkende dat toen nog.

Audi geeft nu toe dat het voor drie softwareprogramma's in zijn 3-literdieselmotoren geen toelating heeft gevraagd aan de Amerikaanse autoriteiten. Het bedrijf verwacht dat de aanpassingen zo'n 50 miljoen euro zullen kosten.

Het bedrijf zegt wel dat het niet gaat om bewuste misleiding. Een woordvoerder ontkent dat het systeem detecteert of de wagen zich in een testfase bevindt. Al staat wel vast dat deze software, die geïnstalleerd werd in de A6, A7, A8, Q5 en Q7, niet is aangemeld bij de Amerikaanse autoriteiten. In de VS rijden er zo'n 85.000 auto's rond. Eerder werd al beslist om deze modellen niet meer te verkopen in de VS.