Burundese regering verbiedt 10 burgerbewegingen

In Burundi heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken tien burgerrechtengroeperingen opgeheven. Het gaat in de meeste gevallen om organisaties van vooraanstaande burgerrechtenactivisten. Maar volgens de regering zijn het onruststokers die het geweld van de laatste maanden hebben aangewakkerd. De onrust in Burundi heeft al aan meer dan 200 mensen het leven gekost. Volgens de VS staat het land aan de rand van de afgrond.
Archieffoto

De onrust in het Centraal-Afrikaanse land begon eind april toen president Pierre Nkurunziza aankondigde dat hij zich opnieuw kandidaat zou stellen bij de verkiezingen. De Burundese grondwet laat immers maar maximaal twee ambtstermijnen toe. Het land verkeert sindsdien in een diepe crisis, de ergste sinds het einde van de burgeroorlog in 2005.

De geviseerde mensenrechtenorganisaties -onder hen de APRODH van Pierre Claver Mbonimpa die in augustus nog een aanslag overleefde- hadden zich allemaal verzet tegen een nieuwe ambtstermijn voor Nkurunziza. De meeste oppositieleiders zijn het land inmiddels ontvlucht en leven in ballingschap.

Volgens een functionaris van Binnenlandse Zaken heeft onderzoek aangetoond dat hun organisaties een aandeel hadden in het verstoren van de veiligheid in het land. De burgerbewegingen zullen de kans krijgen om zichzelf te verdedigen. Wie onschuldig blijkt te zijn, zal de activiteiten mogen hernemen, aldus nog de functionaris. Eerder werden ook al de bankrekeningen van de oppositiebewegingen geblokkeerd.

VS legt eveneens sancties op

Gisteren legden de Verenigde Staten ook al sancties op aan vier hooggeplaatste veiligheidsverantwoordelijken en enkele voormalige regerlngsleden die vandaag deel uitmaken van de oppositie. Volgens Washington vormen ze een bedreiging voor de vrede en de veiligheid en ondermijnen ze het democratiseringsproces.

Het gaat om minister van Openbare Veiligheid Alain Guillaume Bunyoni en adjunct-directeur-generaal van de nationale politie Godefroid Bizimana. Zij krijgen sancties opgelegd omdat ze protesten hardhandig hebben laten stopzetten en omdat ze de oppositie hebben geïntimideerd. Ook de vroegere baas van de inlichtingendiensten Godefroid Niyombare en minister van Defensie Cyrille Ndayirukiye -die in mei probeerden om een staatsgreep te plegen- worden gesanctioneerd.

De vier krijgen een reisverbod opgelegd en hun activa worden in beslag genomen. Volgens de Amerikaanse president Barack Obama staat het land aan de rand van de afgrond. In oktober legde de Europese Unie al sancties op tegen vier vertrouwelingen van president Pierre Nkurunziza.

Eerste incident in het oosten

Het geweld in Burundi beperkt zich overigens niet meer tot de grote steden. Bij een gewapende aanval op een bar in Gisuru, in het oosten van het land nabij de grens met Tanzania, zijn gisterenavond een politieagent en een klant omgekomen. Het is het eerste incident in het oosten van het land sinds het uitbreken van het geweld in april.

Volgens de gouverneur van de regio stormden vier gewapende mannen met gevechtswapens binnen en openden het vuur op de aanwezigen. "Daarna vertrokken ze, zonder een woord te zeggen", aldus de gouverneur. De daders zouden gevlucht zijn in de richting van Tanzania. Meer dan de helft van de 210.000 Burundezen die voor het geweld op de vlucht zijn, hebben hun toevlucht in het buurland gezocht.