Exclusieve schenkkan terecht 25 jaar na diefstal in Gent

Een schenkkan die in 1990 gestolen werd uit het toenmalige Bijlokemuseum is bij een huiszoeking in een antiekzaak in Amsterdam teruggevonden. De tinnen kan uit de 15e eeuw is "een uiterst zeldzaam stuk van onschatbare waarde", meldt de Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen.

De kan werd in de nacht van 23 op 24 mei 1990 gestolen in het voormalig Bijlokemuseum, het huidige STAM (Stadsmuseum Gent).

"Het gaat om een presentatiekan van de Keure (oorkonde) van Gent. Het betreft een uiterst zeldzaam stuk van onschatbare waarde dat niet verhandelbaar is in de kunstwereld", meldt parketwoordvoerster An Schoonjans.

Het parket werd in de zomer van vorig jaar op de hoogte gebracht dat de kan te koop werd aangeboden bij een antiquair in Amsterdam. "Er werd een gerechtelijk onderzoek gestart naar onbekenden wegens heling en witwassen. In november 2014 werd het kunstobject, in opdracht van de onderzoeksrechter in Gent en in samenwerking met de Amsterdamse Officier van Justitie, bij een huiszoeking in een antiekzaak in Amsterdam in beslag genomen."

Het strafdossier werd dit voorjaar overgemaakt aan de Nederlandse autoriteiten voor mogelijke strafvervolging wegens heling of witwassen. De kan is nu terug in ons land en wordt binnenkort overhandigd aan het STAM, stelt het parket.