Federaal parket zoekt nu ook "chauffeur" van Salah Abdeslam

In het onderzoek naar de aanslagen in Parijs zijn de Belgische en Franse speurders nu ook op zoek naar Mohamed Abrini. Dat meldt het federaal parket. Abrini is twee dagen voor de aanslagen samen met de voortvluchtige Salah Abdeslam gezien in een tankstation langs de autosnelweg in de richting van Parijs. De twee zaten samen in de Renault Clio die bij de aanslagen werd gebruikt.

Abrini en Abdeslam zijn op 11 november jongstleden door beveiligingscamera's gefilmd toen ze halt hielden in een tankstation in Ressons langs de autosnelweg richting Parijs. 

Op de beelden is te zien dat Abrini achter het stuur van de Renault Clio zat die twee dagen later gebruikt werd bij het plegen van de aanslagen en nadien in de Franse hoofdstad werd teruggevonden.

Tegen Mohamed Abrini is zowel een Europees als een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd. Er wordt volop naar hem gezocht en volgens de politie is hij ook "gevaarlijk en gewapend."

Lazez A.

Vorige week vrijdag werd ook een 39-jarige Marokkaan uit Jette aangehouden. Lazez A. werd vorige week woensdag bij een controle in Laken tegengehouden. Er lag een wapen in zijn auto, op een van de autozetels waren er bloedsporen. Als gevolg van die ontdekking werd daarna een huiszoeking verricht.

Lazez A. wordt ervan verdacht dat hij Salah Abdeslam hielp vluchten toen hij naar ons land terugkeerde. Het is niet duidelijk wanneer dat gebeurde, of dat de dag van Abdeslams terugkeer was of enkele dagen later.
 

Ali O.

Ondertussen is ook de identiteit bekend gemaakt van de man die zondagavond na de politieacties in en rond Brussel werd aangehouden. Het zou gaan om de 31-jarige Ali O., een man met de Franse nationaliteit uit Sint-Jans-Molenbeek.

Ali O. zou Salah Abdeslam hebben geholpen bij zijn vlucht na de aanslagen in Parijs. Nadat twee vrienden Salah Abdeslam hadden opgepikt in Frankrijk en hem naar Brussel hadden gebracht, stapte hij over in de auto van Ali O. Die laatste wordt nu aangehouden "wegens deelname aan de activiteiten van een terroristische groep en terroristische moorden". Ali O. verschijnt vrijdag voor de raadkamer. Ook de twee vrienden die Abdeslam naar België reden, blijven aangehouden.

Over de extra huiszoekingen van maandagochtend in Brussel en Luik heeft het parket weinig details bekendgemaakt. Bij die actie zijn vijf personen opgepakt, maar twee van hen werden meteen na verhoor weer vrijgelaten. Van de andere drie werd één persoon officieel aangehouden. Over zijn identiteit is nog niets geweten.