Griekse banken hebben "maar 5,7 miljard euro meer" nodig

De vier grote Griekse banken hebben samen iets meer dan 5 miljard euro opgehaald bij private investeerders. Hierdoor hebben ze nog maar "ongeveer 5,7 miljard euro" aan publieke middelen nodig om hun redding af te ronden, meldt de Griekse regering.
(Archieffoto)

Twee van de systemische banken (banken "too big to fail", nvdr.) hebben de nodige herkapitalisatie volledig via private investeerders gerealiseerd, klonk het in een mededeling. De andere banken wisten "de noden voorzien in een basisscenario" op te halen. Hierdoor zal het overheidsfonds dat de banken stabiel moet houden nog ongeveer 5,7 miljard euro nodig hebben om de procedure af te ronden.

Volgens bronnen in de bankwereld wisten Eurobank en Alpha Bank zelf de nodige fondsen aan te trekken. Piraeus Bank en National Bank of Greece moeten nog aankloppen bij de overheid.

Volgens de regeringswoordvoerder is de geslaagde herkapitalisering een "duidelijke ontkenning van de doemdenkers en zet die een einde achter een mogelijke bail-in". Bij een dergelijke bail-in moeten de spaarders bij een bank mee opdraaien voor de redding, wat bijvoorbeeld in Cyprus het geval was.

De Griekse banken dreigden na jaren van crisis activa te verliezen en hun klanten een deel van hun centen, indien ze er niet in slaagden zich te herkapitaliseren. De Europese Centrale Bank becijferde drie weken geleden dat de vier genoemde banken 4,4 tot 14,4 miljard euro nodig hebben.

De Griekse regering wist vorige week verse miljarden binnen te halen - 2 miljard voor de staat en 10 voor de banken - bij de internationale geldschieters, in ruil voor nieuwe hervormingen. Die fondsen zijn deel van het reddingsplan van 86 miljard euro dat in juli overeengekomen was. In dat plan was tot 25 miljard euro voor de banken voorzien.