Groen vraagt opschorting handelsrelaties met Saudi-Arabië

Oppositiepartij Groen dringt aan op een opschorting van alle handelsrelaties en investeringen in Saudi-Arabië. "Dat land vergiftigt de ganse regio met zijn fundamentalistische boodschap en financiert het internationaal terrorisme. Een herijking van onze relaties met Saoedi-Arabië is niet alleen een kwestie van mensenrechten, maar van onze veiligheid en welbegrepen eigenbelang", zegt Groen-kamerlid Wouter De Vriendt. Ook oppositiepartij SP.A vindt dat onze economische banden met Saudi-Arabië moeten worden herbekeken.

Volgens Groen kan de binnenlandse aanpak van de terreur niet los worden gezien van "een herijking van het buitenlands beleid". "Ik mis een standpunt van de regering over onze relaties met Saoedi-Arabië en andere radicaal islamitische landen", zegt De Vriendt. Als het van Groen afhangt, moeten alle handelsrelaties met "schurkenstaat" Saudi-Arabië on hold worden gezet.

De jaarlijkse export vanuit België naar Saudi-Arabië bedraagt 2 miljard euro. Daarvan gaat een tiende naar wapenhandel. "Het is onbegrijpelijk dat, op zijn minst op vlak van wapenexport, Saudi-Arabië nog niet op de zwarte lijst staat. In 2013 werden landen als Egypte, Jemen, Syrië en Bahrein wel op de zwarte lijst gezet, voor Saudi-Arabië werden controles "verscherpt". Dit belette echter niet dat er nog steeds wapens werden geëxporteerd naar Saudi-Arabië. De "verscherpte controle" was duidelijk onvoldoende", meent Vlaams parlementslid Wouter Van Besien

Concreet vraagt Groen alle investeringen on hold te zetten "in afwachting van een grondige analyse van de geldstromen in en naar Saudi-Arabië".

SP.A is het eens

Ook oppositiepartij SP.A vindt dat ons land de handelrelaties met Saudi-Arabië moet herbekijken. "Wij doen aan deradicalisering in eigen land, maar werken intussen nauw samen met landen die het radicalisme verspreiden en financieel steunen. Die tegenstelling is onhoudbaar", zegt kamerlid Dirk Van der Maelen.

Volgens hem moet de Belgische regering een keuze maken. "Je kan niet op een geloofwaardige manier aan deradicalisering doen als je economische verdragen sluit met regimes die extremistische groeperingen ondersteunen. Daarnaast weten we al langer dat Saudi-Arabië de arbeids- en mensenrechten schendt. Het is dringend tijd dat we die economische banden herbekijken."