Italië eert slachtoffer van Bataclan met staatsbegrafenis

Italië begroef deze ochtend haar enige slachtoffer van de aanslagen in Parijs. De 28-jarige Valeria Solesin werd geëerd met een staatsbegrafenis die onder andere de Italiaanse president Sergio Mattarella bijwoonde.
PIERRE TEYSSOT

Valeria Solesin kwam om het leven in de concertzaal Bataclan waar de rockband Eagles of Death Metal op dat moment een concert gaf. Valerie groeide op in Venetië maar verhuisde vier jaar geleden naar Parijs om haar doctoraatsstudies af te ronden.

Op de staatsbegrafenis waren onder andere de Italiaanse president Sergio Mattarella en de Italiaanse minister van Defensie Roberta Pinotti aanwezig. Deze laatste las een boodschap voor van de Franse president François Hollande. "We zullen Valeria nooit vergeten: de studente die in Parijs kwam studeren uit liefde voor het leven en voor onze cultuur, de studente die de dood vond in het vuur van de terroristen", luidde het.

Ook een afgevaardigde van de moslimgemeenschap sprak de mensen toe: "Met deze barbaarse acties willen de terroristen ons zonlicht doven en ons beroven van onze vrijheid en onze rust. Maar ze vergissen zich, want we vormen samen één front om onze waarden te verdedigen."

Bij de aanslagen in Parijs vielen in totaal 130 doden.

PIERRE TEYSSOT
PIERRE TEYSSOT