Jambon: "Beveiliging scholen en metro wordt gegarandeerd"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) belooft vanaf morgen een maximale beveiliging van de scholen en de metro in Brussel. Dat zegt hij in een interview met VRT Nieuws.

Vanaf woensdagochtend zullen de scholen in Brussel terug opengaan en zal ook het metroverkeer hervat worden. Om de maximale veiligheid te blijven garanderen worden 300 politiekrachten ingezet aan de schoolpoorten, zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). 200 militairen zullen de spoorwegpolitie en de particuliere bewakers vervoegen om de metro's te beveiligen.

Om deze manschappen op de been te krijgen, roepen de Brusselse politiezones de hulp in van de federale politie en de lokale zones buiten het hoofdstedelijk gewest. Uit welke provincies en gemeenten de extra politiekrachten zullen afzakken, is een puzzel die nog volop gelegd wordt.

Jambon: "Er zal een maximale inzet van mensen zijn, maar we bekijken nu nog hoe we dat specifiek gaan organiseren. Er staat al heel wat volk op de straten in Brussel, dus we moeten eens kijken hoe we dat op een intelligente manier kunnen regelen."

Bewaking aan 160 schoolpoorten

Met deze beslissing komt Jambon tegemoet aan de vraag van de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS). Mayeur pleitte gisteravond voor een inzet van minstens 288 agenten van de federale politie om 160 schoolpoorten in Brussel te bewaken.

De minister zegt te begrijpen dat sommige mensen de scholen en metro's liever vandaag hadden zien opengaan. "Ik had het ook graag zo gezien maar ik open de scholen en de metro's liever een dag later in veilige omstandigheden dan een dag vroeger in geïmproviseerde omstandigheden", zo zei Jambon.

Het dreigingsniveau 4 blijft wel behouden. Of alle metrostations woensdag meteen weer open zullen gaan, is nog niet duidelijk.