Ketnet zoekt "Kinderwoord van het Jaar"

In navolging van de verkiezing van het Woord van het Jaar gaat Ketnet voor de vijfde keer op zoek naar het Kinderwoord van het Jaar. Sinds 2012 werkt Ketnet daarvoor samen met Van Dale. Ketnetkijkers kunnen online hun stem uitbrengen voor een van de vijf genomineerde woorden.

De voorbije weken konden de Ketnetters op de website van de jeugdzender hun favoriete nieuwe woord posten. Er waren meer dan 1600 inzendingen.

Uit alle inzendingen werd een shortlist van de vijf leukste, origineelste en meest populaire woorden samengesteld door een driekoppige jury: MNM-presentator Tom De Cock, Thuis-actrice en theatermaakster Tina Maerevoet en Ketnet-wrapper Sander Gillis.

Uit de nominaties blijkt dat kinderen op een heel creatieve en gevarieerde manier omgaan met taal. De shortlist combineert speelsheid combineert met taalvernieuwing en traditie.

Ketnetters kunnen tot zondag 13 december stemmen op hun favoriete woord via ketnet.be. Welk woord in de voetsporen treedt van boeieeeuhh! (saai), kingsize (super), yolo (you only live once) en OMG (Oh My God) vernemen we op maandag 14 december.

De shortlist

  • Juffelen: wanneer de juffen op school met elkaar aan het kletsen zijn
  • Pistache: uitroep wanneer je op hetzelfde moment iets zegt
  • Vollenbak: ergens voluit voor gaan, je helemaal smijten, enthousiast iets doen
  • Selfietime: het ogenblik waarop iedereen een selfie wil nemen, of het moment waarop je voelt dat je een selfie wil nemen
  • Beire: gebruikt door de West-Vlaamse Amber uit de Ketnet-reeks D5R: cool, leuk