Koning Filip vraagt hulp aan Marokko in strijd tegen terreur

België heeft Marokko gevraagd om nauw samen te werken op het gebied van inlichtingen en veiligheid. Dat blijkt uit een persmededeling van het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Koning Filip heeft op vraag van de regering gebeld met de Marokkaanse koning Mohamed VI om hulp te vragen in de strijd tegen terreur.

Na het telefoontje hadden de ministers van Binnenlandse Zaken van beide landen, Mohamed Hassad en Jan Jambon, contact met elkaar. Daar zou volgens het persbericht zijn afgesproken dat de samenwerking onmiddellijk start. Marokko gaat op dezelfde manier samenwerken met België, als het nu samenwerkt met Frankrijk. Ook de inlichtingendiensten van België en Marokko hebben al overlegd.

"In heel het terrorismedossier komen nogal wat mensen met Marokkaanse nationaliteit of de dubbele nationaliteit voor. Het is belangrijk om zoveel mogelijk informatie daarrond te verzamelen", zegt Jan Jambon aan VRT Nieuws. Een van de voornaamste verdachten van de aanslagen in Parijs, Salah Abdeslam, is van Marokkaanse origine. Hij is nog altijd op de vlucht.

Vorige week konden de Franse veiligheidsdiensten mede dankzij de Marokkaanse inlichtingendiensten de jihadistische cel rond Abdelhamid Abaaoud ontmantelen. Die Marokkaanse Belg zou het brein geweest zijn achter de aanslagen van 13 november in Parijs. Hij werd vijf dagen later gedood bij een aanslag in Saint-Denis. De Franse president François Hollande heeft de Marokkaanse koning toen bedankt voor zijn steun in het onderzoek na de aanslagen van IS.