Maker van de "bomhorloge" eist 15 miljoen dollar schadevergoeding

De jonge Amerikaanse scholier die opgepakt werd omdat zijn zelfgemaakte klok volgens zijn leerkracht op een bom leek, eist nu 15 miljoen dollar schadevergoeding (zo'n 14,1 miljoen euro). Dat laat zijn advocaat weten.

De 14-jarige Ahmed Mohamed werd in september opgepakt toen hij een zelfgemaakte klok had meegenomen naar zijn school, in Texas. Hij wou met zijn "uitvinding" zijn technologieleerkracht imponeren.

De leerkracht was inderdaad onder de indruk, maar niet om de reden die de jonge Mohamed gehoopt had. Want de leerkracht bracht de politie op de hoogte omdat hij dacht dat het om een zelfgemaakte bom ging.

De arrestatie van de scholier in Irving, nabij Dallas, kreeg snel veel respons. Onder andere president Barack Obama sprak zijn steun uit voor Mohamed en nodigde hem uit op het Witte Huis. Ook Marc Zuckerberg nodigde hem uit voor een rondleiding bij Facebook.

Zijn advocaten hebben nu in een brief aan Mohameds voormalige school en de stad Irving respectievelijk 5 en 10 miljoen euro schadevergoeding gevraagd. "Ahmed werd duidelijk geviseerd door zijn ras, zijn oorsprong en zijn geloof", schreef Kelly Hollingsworth, een van de advocaten.

Maar niet iedereen was opgezet met de uitvinder in Ahmed Mohamed. De familie ontving veel bedreigingen waarop ze besloten om hun huis te verlaten. Momenteel verblijven ze in Qatar, waar de jongen geniet van een studiebeurs.