Minstens 12 doden bij explosie op bus presidentiële wacht in Tunesië

Bij een explosie in een bus van de presidentiële wacht in de Tunesische hoofdstad Tunis zijn minstens twaalf manschappen van de veiligheidsdiensten gedood. Waarschijnlijk gaat het om een aanslag.

De explosie vond plaats op het moment dat de bus op de avenue Mohamed V reed. In de bus zaten leden van de presidentiële wacht. Talrijke ambulances, brandweerwagens en andere ordediensten waren meteen ter plekke. Aanvankelijk was sprake van elf doden. Later is dat aantal bijgesteld tot twaalf doden. Zestien anderen raakten gewond.

Een woordvoerder van de president heeft het woord "aanslag" al in de mond genomen. Volgens het persagentschap Reuters heeft iemand in de bus een bom tot ontploffing gebracht. Wie hierachter zou kunnen zitten, is nog niet duidelijk.

De Tunesische president Beji Caid Essebsi heeft de noodtoestand uitgeroepen. Hij kondigde ook een uitgaansverbod tot morgenvroeg aan in Tunis. 

Tunesië was in het recente verleden al enkele keren het toneel van aanslagen. Zo vermoordde een terrorist in juni in een hotelcomplex van de badplaats Sousse 38 vakantiegangers, vooraleer hij zelf werd doodgeschoten. In maart waren al bij een aanval op het nationaal museum Bardo in Tunies meer dan 20 toeristen gedood. Beide aanslagen werden opgeëist door terreurgroep IS.