Neergeschoten vliegtuig is "een mes in de rug"

De Russische president Vladimir Poetin heeft op de Russische televisie gezegd dat het neerhalen van het Russische gevechtsvliegtuig zware gevolgen zal hebben voor de relaties met Turkije. Hij noemde het voorval een "mes in de rug" en zei dat het een daad van "handlangers van terroristen" was.

Poetin herhaalde dat de jet zich in het Syrische luchtruim bevond toen hij werd neergeschoten. Volgens de president vloog het 1 kilometer van de grens met Turkije toen het werd neergehaald en stortte het in Syrië neer, op 4 kilometer van de grens.

"IS heeft niet alleen inkomsten van oliesmokkel, maar krijgt nu blijkbaar ook militaire steun van een natie", ging de Russische president verder. Hij waarschuwde dat de "gruweldaad" van de Turken niet zonder gevolgen zou blijven.

Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, riep via Twitter op tot kalmte: "In dit gevaarlijke moment na het neerhalen van een Russisch vliegtuig moet iedereen het hoofd koel houden en kalm blijven."

Straks komen vertegenwoordigers van de vijf permanente leden van de VN-veiligheidsraad (VS, Rusland, China, Frankrijk en het VK) samen in een spoedzitting, om het incident verder te bespreken.