Nog veel werk aan Brusselse beveiligingspuzzel

Morgen moeten in Brussel de scholen en de metro weer opengaan, maar dat is niet vanzelfsprekend bij terreurdreigingsniveau 4. Alleen al om de scholen te beveiligen vragen de burgemeesters van Brussel bijna 300 extra politieagenten.

“We willen de scholen opnieuw open laten gaan, maar dat moet gebeuren met adequate veiligheidsmaatregelen”, zei burgemeester Yvan Mayeur (PS) gisteravond bij de RTBF. Daarom heeft Mayeur, samen met de vijf andere burgemeesters die aan het hoofd staan van de Brusselse politiezones, aan de federale politie 288 extra agenten gevraagd om vanaf woensdag 's morgens en 's avonds de wacht te houden bij de 160 scholen in Brussel.

De federale politie zal flink moeten schuiven met haar capaciteit om vanaf woensdag voldoende agenten aan de Brusselse schoolpoorten te kunnen zetten. Vandaag al de scholen openen was geen optie omdat er vanochtend nog niet genoeg politieagenten in Brussel konden worden ingezet.

De scholen hebben de afgelopen dagen zelf ook een aantal beveiligingsmaatregelen uitgewerkt, zegt schepen van Onderwijs Faouzia Hariche (PS). Zo moeten de leerlingen binnen een korter tijdsbestek op school aankomen en mogen de ouders niet meer binnen, enkel de leerlingen en het personeel. Daarnaast moeten alle leerlingen over de middag op school blijven.

Naast de scholen zullen de Brusselse crèches woensdag ook weer hun deuren openen. Dat heeft minister-president Rudi Vervoort (PS) van het Brussels Gewest gisteravond aangekondigd.

Ook metro weer open

Het is ook de bedoeling dat morgen de metro weer opengaat, die is sinds zaterdag afgesloten, omdat dat één van de grootste potentiële doelwitten is van een aanslag in Brussel. Het is niet vanzelfsprekend om het ondergrondse vervoer te beveiligen omdat het een heel vertakt netwerk is en omdat de metrostations veel in- en uitgangen hebben die bewaakt moeten worden. En daarom zullen de komende dagen heel wat politieagenten en militairen worden ingezet om het metronetwerk weer veilig en geleidelijk te laten opengaan. Naast de metrostations blijft ook een aantal treinstations in Brussel nog altijd dicht: Merode, Schuman, Delta en Brussel-West.

Zondag was minister van Justitie Koen Geens (CD&V) nog optimistisch over het heropenen van de metro. In “De zevende dag” schatte hij in dat de metro maandag weer zou rijden. In “Terzake” zei de minister gisteravond dat hij niet te snel gesproken had. "Eer al die manschappen - de federale politiereserve en militairen - operationeel zijn en op de juiste plaats, dat duurt een tijd." Hoeveel militairen er naast de politie worden ingezet, zegt Geens niet.

Grote musea nog gesloten

Doordat het terreurdreigingsniveau op vier blijft, blijven de grote federale musea in Brussel nog zeker tot vrijdag gesloten. Dat heeft de directie van de musea gisteren beslist. Het gaat om het Museum van Natuurwetenschappen, de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis en de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten.

De musea van de stad, zoals het Broodhuis en het Museum voor het Kostuum en de Kant, doen vandaag wel al hun deuren terug open. "Het is belangrijk dat de culturele sector een boodschap van vertrouwen geeft aan de burgers", zegt schepen van Cultuur Karine Lalieux (PS) na een vergadering met de directeuren van de stadsmusea. Vanaf woensdag moeten alle culturele instellingen op het grondgebied van de stad (zoals de Beursschouwburg, de KVS of het Théâtre National) weer toegankelijk zijn voor het publiek.

"Als de winkelcentra en de scholen weer open zijn, moeten de culturele instellingen zeker opnieuw open", klinkt het. Bij de musea zullen geen politieagenten of militairen geposteerd worden, daarvoor gaat de voorkeur naar de scholen, maar er komen maatregelen. "Mensen zullen hun jassen en zakken moeten openen en tonen, en er zullen minder deuren open zijn, maar de instellingen blijven even gastvrij als voordien", verzekert schepen Lalieux.

Gerechtsgebouwen blijven gesloten

Verschillende gerechtsgebouwen blijven ook nog steeds gesloten. Enkel in het grote Justitiepaleis worden zittingen gehouden, de zittingen in de andere gebouwen gaan niet door. Vandaag nog zitten de Franstalige en Nederlandstalige balies samen met de verschillende rechtbankvoorzitters en het parket om mogelijke oplossingen te zoeken.

Als de terreurdreiging aanhoudt, zullen mogelijks een aantal zittingen van de verschillende rechtbanken plaatsvinden in het grote Justitiepaleis.

Gebouwen Vlaamse overheid in Brussel zijn open

De gebouwen van de Vlaamse overheid in Brussel zijn dinsdag open, maar er is wel voorzien in extra politiebewaking aan de ingang. Het werk en de dienstverlening lopen gewoon door. Het zijn de leidende ambtenaren die beslissen of hun personeel kan telewerken of niet. Verder zijn enkele maatregelen verscherpt. Zo zijn er bijvoorbeeld striktere onthaalprocedures.