Obama sluit militaire samenwerking met Rusland niet uit

De Verenigde Staten sluiten een uitgebreide militaire samenwerking met Rusland in de strijd tegen de terreurorganisatie IS niet uit. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama gezegd na een vergadering met de Franse president François Hollande in het Witte Huis. Hij drukte ook zijn solidariteit met Frankrijk uit na de aanslagen in Parijs.

"Rusland is welkom om deel uit te maken van onze brede coalitie", zo zei Obama na afloop van zijn onderhoud met Hollande. Aan een samenwerking hangen wel voorwaarden vast. Zo moet Moskou zich bij de luchtaanvallen in Syrië tegen IS concentreren in plaats van tegen de "gematigde rebellen". Rusland moet ook actief een wapenstilstand en een verandering naar een democratisch verkozen regering in Damascus ondersteunen.

"We willen niemand uitsluiten", zei Hollande op zijn beurt. Het is geen geheim dat de Franse president sinds de aanslagen in Parijs de mogelijkheid tot het smeden van een grote coalitie tegen IS verkent door met andere landen in gesprek te gaan. "We willen alle landen bijeenbrengen die een politieke oplossing willen zoeken en omzetten".

Hollande ontmoet donderdag de Russische president Vladimir Poetin. In hun militaire dialoog beperken Washington en Moskou zich tot nu toe over afspraken om ongevallen met hun vliegtuigen boven Syrië te vermijden. Het Pentagon vermijdt in alle talen het begrip samenwerking.

Russisch gevechtsvliegtuig

Obama gaf ook commentaar op het neerhalen van een Russisch gevechtsvliegtuig door Turkije in het Syrisch-Turkse grensgebied. Hij bevestigde dat dat Turkije beschikt over het recht op zelfverdediging. De komende dagen zal hij met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan praten. Ook Moskou en Ankara moeten met elkaar spreken om de situatie niet te laten escaleren, zei Obama. "Indien Rusland de IS zou bestrijden, zijn dergelijke conflicten of fouten minder waarschijnlijk."

"Nous somme tous français"

In de nasleep van de aanslagen in Parijs benadrukte Obama ook de "eenheid" tussen Frankrijk en de VS. "Nous sommes tous français", zei hij in het Frans. Daarmee verwees hij naar de slogan "Nous sommes tous américains" die in Frankrijk opdook na de aanslagen van 11 september 2001 in de VS.

Obama zei voorts dat de VS "volledig solidair" is met Frankrijk in de strijd tegen terreur. "Wij houden van Frankrijk, onze oudste bondgenoot", stelde hij. Daarmee bracht hij dan weer de Franse steun in herinnering die de Amerikaanse revolutionairen eind 18e eeuw kregen tijdens hun onafhankelijkheidsstrijd met het Verenigd Koninkrijk.

Wat zijn eigen land betreft, voegde Obama er nog aan toe dat de VS zich niet door terroristen laat bedreigen. In dit kader dringt hij er bij de Europese Unie op aan passagiersgegevens uit te wisselen met de VS.