Prins Amedeo maakt opnieuw kans op de Belgische troon

Prins Amedeo is opnieuw zesde in lijn voor de Belgische troon. Door zijn huwelijk verloor de oudste zoon van prinses Astrid die positie. Amedeo had immers geen officiële toestemming gevraagd aan koning Filip. Die heeft het huwelijk van zijn neef nu met terugwerkende kracht goedgekeurd, schrijven La Libre Belgique en Le Soir.

Prins Amedeo stapte op 5 juli 2014 in het huwelijksbootje met de Italiaanse Lili Rosbosch. Voor dat huwelijk vroeg Amedeo niet de expliciete goedkeuring van koning Filip.  Hij overtrad op die manier artikel 85 van de Grondwet en verzaakte zo aan zijn troonsrechten.

Vandaag heeft Koning Filip echter het huwelijk van zijn neef met terugwerkende kracht goedgekeurd, aldus La Libre Belgique. Een koninklijk besluit daarover, ondertekend door premier Michel en minister van Justitie Geens, werd gepubliceerd in het Staatsblad.

"De goedkeuring wordt verleend aan het huwelijk van zijne Hoogheid prins Amedeo, prins van België, met mevrouw Elisabetta Maria Rosboch von Wolkenstein, op 5 juli 2014”. Het artikel preciseert ook dat "deze goedkeuring zijn gevolgen heeft vanaf 4 juli."  Prins Amedeo is dus opnieuw zesde in lijn voor de Belgische troon, na de vier kinderen van Koning Filip en zijn moeder, prinses Astrid.

Minder prinsen en prinsessen

In een ander koninklijk besluit dat vandaag werd gepubliceerd staat dat het aantal koninklijke titels de komende generaties drastisch wordt afgebouwd.

"Enkel prinsen en prinsessen, kinderen en kleinkinderen die rechtstreeks van de koning of de kroonprins(es) afstammen, zullen nog de titel "prins of prinses van België dragen", klinkt het. Concreet gaat het dus onder meer om de kinderen van kroonprinses Elisabeth. Ook de kinderen van haar broers en zussen zullen nog "prins of prinses van België" heten, omdat ze rechtstreeks afstammen van de huidige koning Filip.

Deze regeling werkt niet retroactief: wie momenteel die titel nog draagt, verliest die ook niet. Astrid, Laurent en hun kinderen blijven prinsen en prinsessen van België. De eventuele kleinkinderen van Astrid en Laurent zullen die titel niet meer dragen.

Meest gelezen