Proces tegen klokkenluiders Vaticaan van start

In Vaticaanstad is het proces begonnen tegen twee Italiaanse journalisten die in enkele boeken de financiële vuile was van het Vaticaan hebben buiten gehangen. Samen met hen staan ook een Spaanse priester en twee van zijn medewerkers terecht. Het drietal speelde vertrouwelijke informatie door aan de journalisten. De beklaagden riskeren tien jaar cel.

Journalisten Emiliano Fittipaldi (foto, links) en Gianluigi Nuzzi (foto, rechts) staan terecht omdat ze een boek publiceerden over de verspilling en hebzucht van enkele bisschoppen en kardinalen, de financiële wanpraktijken binnen de administratie van het Vaticaan en de interne machinaties om elke poging tot hervorming van de Curie tegen te houden. De boeken verschenen begin deze maand.

De non-fictie met de niet mis te verstane titels "Hebzucht" en "De kooplui in de tempel" zijn gebaseerd op enkele vertrouwelijke interne documenten die de journalisten via drie medewerkers van het Vaticaan bereikten. Een van hen is de Spaanse Monsignor Angelo Lucio Vallejo Balda, de nummer twee van een door paus Franciscus in het leven geroepen hervormingscommissie.

De laatste drie worden beschuldigd van het vormen van een criminele organisatie en van het bemachtigen en lekken van vertrouwelijke documenten.

Grote mediabelangstelling

De start van het proces kon vanmorgen alvast op grote mediabelangstelling rekenen. Enkele belangenverenigingen voor journalisten hadden er bij het Vaticaan op aangedrongen om de aanklachten te laten vallen -ze voerden aan dat persvrijheid een fundamenteel mensenrecht is- maar die vraag werd verworpen

Na het voorlezen van de aanklachten las Fittipaldi een verklaring voor waarin hij zei dat hij uit respect voor de rechtbank was opgedaagd maar dat hij in Italië voor dergelijke zaken nooit beschuldigd of vervolgd zou zijn. De beklaagden riskeren tien jaar cel.