Terreurdreiging legt Securitas geen windeieren

De terreurdreiging in ons land en met name in Brussel mag dan een deel van het openbare en economische leven lamleggen, anderen spinnen er goed garen bij. Securitas bijvoorbeeld. Sinds de verhoging van het dreigingsniveau van 3 naar 4 afgelopen vrijdag tot aan het eind van deze maand zijn bij het bewakingsbedrijf al 1.000 extra shiften aangevraagd.
Archieffoto

"Het zijn heel drukke tijden", beaamt woordvoerder Gerrit Bellon in "De ochtend" op Radio 1. "We krijgen extra veel vragen voor extra bewakers. Een beetje overal maar vooral in Brussel natuurlijk."

Sinds de verhoging van het dreigingsniveau van 3 naar 4 tot aan het eind van deze maand zijn bij Securitas al 1.000 extra shiften gevraagd. "En de vragen blijven gewoon komen."

Veel nieuwe klanten, maar ook bestaande klanten die een extra inspanning vragen. Het type klant ligt nogal voor de hand, legt Bellon uit: bedrijven die al klant zijn en die denken dat zij mogelijk het doelwit van een aanslag zouden kunnen zijn, maar ook organisatoren van evenementen, Europese instellingen, ambassades, enzovoort.

Al die klanten vragen in de eerste plaats mankracht, benadrukt Gellon. "We kunnen ook via elektronica beveiliging verzorgen, maar het is opvallend dat er vandaag echt duidelijk een vraag is naar mensen. Men wil absoluut bewakers op de plaats zien staan."

Observeren en rapporteren

Zo'n bewaker is echter geen politieman en heeft niet dezelfde mogelijkheden. "Een bewakingsagent observeert en rapporteert. Echt ingrijpen is niet de bedoeling." Een bewaker moet met andere woorden anderen alarmeren als zich iets verdachts voordoet.

Bewakers dragen ook geen wapen. In tijden van een verhoogd dreigingsniveau kan je dan vragen stellen bij het veiligheidsgevoel van die mensen. Maar Gellon ziet daar weinig problemen opduiken. "Ik vind dat bewonderenswaardig." Hij wijst er wel op dat die mensen daarvoor zijn geselecteerd en psychologisch zijn voorbereid.

De baan is dan ook niet voor iedereen. Hoewel Securitas niet selecteert op opleidingsniveau of leeftijd, moet een bewaker in spe toch een rits testen doorstaan. "De selectie is vooral gebaseerd op psychologische kwaliteiten van de mensen. Daarnaast is er een screening via Binnenlandse Zaken en moeten ze een verplichte opleiding volgen die door Binnenlandse Zaken is vastgelegd."

Mensen bijeenschrapen

De vraag naar extra bewakers zet wel druk op het personeelsbeleid van Securitas. "We schrapen de mensen bijeen waar we ze kunnen vinden." Mensen die met verlof zijn, bijvoorbeeld, of in een opleiding zitten.

Daarnaast neemt het bedrijf permanent nieuwe mensen aan, zo'n 800 per jaar. "Die aanwervingen gaan we nu versnellen." Maar zonder de kwaliteit van de opleiding uit het oog te verliezen. "We kunnen ons echt niet permitteren om het kwaliteitsniveau te laten zakken. Dat gaan we zeker niet doen."