Voor het eerst geen oproepingsbrief voor geweigerde asielzoekers

Voor het eerst sinds de grote toestroom van asielzoekers uit oorlogsgebieden eind augustus, kregen de geweigerde asielzoekers aan Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) geen oproepingsbrief. "Omdat de lokalen die hiervoor bestemd zijn, gesloten zijn door de terreurdreiging", klinkt het bij DVZ.

De oproepingsbrief geeft de asielzoekers in principe toegang tot de vooropvang van het Rode Kruis in het WTC III-gebouw. Maar omdat die de laatste weken vol zit, komen steeds meer asielzoekers via hulporganisaties terecht in kerken, parochiezalen, bij gastgezinnen of op straat.

Maandag was de Dienst Vreemdelingenzaken gesloten door het dreigingsniveau vier. Dinsdag gingen de deuren alweer open met een verhoogde politieaanwezigheid. Drie combi's verzekerden de veiligheid terwijl meer dan 600 mensen om 8 uur 's morgens stonden aan te schuiven in de Antwerpsesteenweg.

De Dienst liet uiteindelijk 108 asielzoekers binnen met een oproepingsbrief en 102 kwetsbare gevallen, zoals vrouwen, kinderen en bejaarden. In totaal dus 210 registraties, een aantal dat de laatste weken schommelt in functie van de beschikbare plaatsen in de centra van Fedasil.

De andere asielzoekers die zich voor het eerst kwamen aandienen, kregen zoals gebruikelijk geen oproepingsbrief, omdat het lokaal waar dit gebeurt niet toegankelijk is wegens de terreurdreiging. Hen werd gevraagd morgen terug te komen.