Woestijnvis hernieuwt de samenwerking met de VRT

Woestijnvis en de VRT gaan na vier jaar opnieuw samenwerken. "De ideale wereld" is het eerste programma van het productiehuis voor de VRT sinds 2011, toen een einde kwam aan de jarenlange samenwerking tussen beiden.

Met de komst van "De ideale wereld" naar Canvas maakt Woestijnvis sinds lang nog eens een programma voor de openbare omroep. In 2011 scheidden de wegen tussen VRT en Woestijnvis na een jarenlange intensieve samenwerking.

Woestijnvis maakte sinds de oprichting van het productiehuis in 1997 programma's voor de VRT en had een exclusiviteitscontract met de openbare omroep tot 2011.

Het eerste Woestijnvisprogramma voor de VRT was "Man bijt hond". Daarna volgden onder meer "Alles kan beter", "De XII werken van Vanoudenhoven", "De mol", "In de gloria", "De pappenheimers", "De slimste mens ter wereld" en "Het geslacht De Pauw". Verschillende formats zoals "De slimste mens ter wereld" en "De pappenheimers" werden na het vertrek van Woestijnvis bij de VRT uitgezonden op Vier.

Woestijnvis van VRT naar Vier en Vijf

Het exclusiviteitscontract tussen VRT en Woestijnvis werd in 2011 niet verlengd, nadat De Vijver Media - de moederholding van Woestijnvis - mede-eigenaar werd van SBS-zenders VT4 en VijfTV. Woestijnvis werd hofleverancier van de twee commerciële zenders en kon niet blijven samenwerken met de VRT.

De zenders VT4 en VijfTV kregen een andere naam - respectievelijk Vier en Vijf - en verschillende formats die ooit van start gingen bij VRT werden overgenomen door Vier en Vijf en er werden nieuwe programma’s ontwikkeld.

Wouter Vandenhaute maakt opening

Echt verrassend is de nieuwe toenadering tussen VRT en Woestijnvis echter niet. Eind oktober raakte al bekend dat Wouter Vandenhaute stopt als gedelegeerd bestuurder van De Vijver Media en in de plaats voorzitter van de raad van bestuur wordt.

Een vervanger voor zijn functie komt er niet, omdat het bedrijf de scheiding tussen de SBS-zenders enerzijds en productiehuis Woestijnvis anderzijds - vooral theoretisch - wil scherper stellen. Een samenwerking met andere zenders is voor Woestijnvis dus niet meer uitgesloten. Dat mondt vandaag uit in de hernieuwde samenwerking met Canvas. Op 4 januari zendt Canvas de eerste aflevering van "De ideale wereld" uit.

"Samenwerking nooit uitgesloten"

"Het is van 2011 geleden dat Woestijnvis nog programma’s gemaakt heeft voor de VRT. De samenwerking werd stopgezet na de overname van de televisiezenders Vier en Vijf", meldt Peter Claes, algemeen directeur media en productie van de VRT.

"De openbare omroep heeft altijd gezegd dat een samenwerking in de toekomst niet uitgesloten was. Belangrijke voorwaarden voor de VRT waren dat Woestijnvis een onafhankelijke koers zou varen ten opzichte van Vier en Vijf en dat ze de algemene voorwaarden die gelden voor al de productiehuizen die voor de VRT werken, zou aanvaarden. Deze voorwaarden zijn nu vervuld.”