"Geen aanwijzing dat ziekenhuizen en hulpverleners geviseerd worden"

Brandweerkorpsen in ons land worden gewaarschuwd voor mogelijke infiltratie door terroristen na een aanslag. Dat staat in een brief die minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) verspreid hebben bij ziekenhuizen, ambulancediensten en brandweerzones. De ministers benadrukken wel "dat er geen enkele aanwijzing is dat de diensten geviseerd worden".

In de brief krijgen brandweermannen de raad extra op te letten dat terroristen zich niet uitrusten als brandweermannen. Brandweerkazernes moeten goed beveiligd worden om te voorkomen dat er kledij of materiaal wordt gestolen. Tijdens de periode van verhoogde terreurdreiging krijgen alle brandweerzones de opdracht om op maximale bezetting te draaien.

Ook ziekenhuizen en ambulancediensten worden opgeroepen om alert te zijn en hun veiligheidsprocedures op scherp te stellen. Zo moet elke verantwoordelijke nagaan of alle medewerkers echt geregistreerd zijn bij zijn organisatie en tot het opgeroepen team behoren.

Maatregelen preventief, "willen op alles voorbereid zijn"

De ministers benadrukken wel dat er geen concrete aanwijzingen zijn dat terroristen willen binnendringen bij de hulpdiensten. De maatregelen zijn preventief.

"Het enige wat wij gedaan hebben, is een aantal procedures in herinnering brengen", legt de woordvoerster van Maggie De Block uit. "De medische interventieplannen en noodplannen zijn zeer robuust: ze worden vaak geoefend, de mensen weten wat ze moeten doen. We hebben herinnerd aan het belang van goede informatiedeling, goede communicatie en goede identificatie."

"Wij willen op alles voorbereid zijn", zegt Jambon aan VRT Nieuws. Hij verwijst naar Groot-Brittannië waar terroristen ooit geprobeerd hebben om te infiltreren bij de hulpdiensten. Bovendien valt bij een grote terreuraanval, zoals in Parijs, de sociale controle van ons kent ons weg. "De hulpdiensten worden dan van overal bijeengehaald en kennen elkaar niet", zegt hij. Daarom wordt ook benadrukt dat het belangrijk is dat iedereen op dat moment duidelijk zijn of haar identificatiebadge draagt.

De Block en Jambon wijzen er ook op dat er indien nodig veel capaciteit naar Brussel kan worden gestuurd. "En wat de bedden betreft: de ziekenhuizen kunnen capaciteit van spoedbedden ontzettend snel vergroten."