"Geen scheurtjes in kernreactor van Doel 1"

Er zouden geen scheurtjes gevonden zijn in de reactorwand van Doel 1. Dat is gebleken uit een onderzoek van eigenaar Electrabel. Het is wel de federale regering die beslist over het heropstarten van de centrale op basis van een advies van de regulator FANC.

Eerder waren er scheurtjes ontdekt in de reactorwanden van Doel 3 en Tihange 2. Daarop besliste de stroomproducent Electrabel om alle kerncentrales in ons land te laten onderzoeken.

Volgens Electrabel zijn er nu geen scheurtjes gevonden in het reactorvat van Doel 1 en is de centrale dus veilig. Dat is de oudste kerncentrale van ons land. Over Doel 2 is er nog niets bekend, maar dat zou de komende weken het geval zijn.

Hoe dan ook ligt de beslissing tot het heropstarten van de kerncentrales bij de federale regering. Die baseert zich voor die beslissing op een advies van de federale regulator voor nucleaire energie, FANC. Een goedkeuring is nodig om de twee centrales van Doel 1 en 2 nog tien jaar langer open te houden.