Britse minister van Financiën maakt ongeziene bocht van 180 graden

Britten die werken tegen het minimumloon en gezinnen met kinderen zullen dan toch hun belastingvoordeel niet verliezen. Na maandenlange kritiek uit elke mogelijke hoek heeft de Britse minister van Financiën George Osborne zijn plannen herzien. "De miljardenbesparing is niet langer nodig", klonk het vandaag laconiek in zijn herfstverklaring. Ook de omstreden besparingen bij de politie gaan niet door.

De aangekondigde maatregelen verhitten de gemoederen over het Kanaal al maanden. Osborne kondigde na de verkiezingsoverwinning van de Britse Conservatieven aan dat, gezien de moeilijke economische omstandigheden, de besparingspolitiek onverminderd moest worden voortgezet.

Zo wou hij onder meer 4,4 miljard pond (ca. 6,25 miljard euro) besparen op Welzijn door de zogenoemde taxkredieten te schrappen. Door die maatregel genieten werkende Britten met een laag inkomen en gezinnen met kinderen van een belastingvoordeel waardoor uit werken gaan voor hen toch voordeliger is dan thuis te zitten met een uitkering.

De oppositiepartijen en armoedeverenigingen steigerden. Zij berekenden dat door de maatregel meer dan 3,3 miljoen gezinnen die het nu toch al niet breed hebben, volgend jaar gemiddeld 1.300 pond (1.845 euro) zouden moeten inleveren.

En de kritiek kwam niet enkel uit de oppositie. Ook binnen zijn eigen partij kreeg Osborne steeds meer de wind van voren. Het Britse Hogerhuis stemde voor het eerst in 100 jaar tegen een financieel pakket dat wel de goedkeuring had gekregen in het Lagerhuis. Osborne beloofde schoorvoetend dat hij zijn plannen zou herzien.

U-turn

Vandaag presenteerde hij triomfantelijk "een grote begrotingsherziening door een regering die grootse dingen doet". Want, door een gunstige wind -aangewakkerd door hogere belastinginkomsten dan voorzien en lagere intrestvoeten op de regeringsschuld- is er onverwachts 27 miljard pond (38 miljard euro) vrijgekomen, waardoor de aangekondigde besparingen "niet meer nodig zijn", aldus Osborne.

Door bovendien een extra belasting te heffen op de aankoop van een woning die voor de verhuur bestemd is, wil de Conservatieve regering aantonen dat ze oren heeft naar de verzuchtingen van een groeiende groep jonge kiezers voor wie een eigen woning huren of een eerste woning kopen zo goed als onmogelijk is geworden.

Gezichtsverlies

De vraag is in hoeverre de Chancellor hiermee weg zal komen. Hij zet niet alleen zichzelf voor schut door terug te komen op zijn eigen grootse plannen van vier maanden geleden.

Zijn herziening betekent ook dat hij de door hemzelf in het leven geroepen Welzijnslimiet -het maximumbedrag dat aan Welzijn mag worden besteed om de kosten van de sociale zekerheid binnen de perken te houden- nu zelf overtreedt.

Bovendien, stellen critici, is het niet helemaal duidelijk waar Osborne de fondsen vandaan zal halen om bijvoorbeeld toch niet te schrappen in het geld voor de politie. Waar het tot voor kort nog luidde dat besparingen noodzakelijk waren, klonk het vandaag flegmatiek dat "de politie ons beschermt en daarom zullen wij de politie beschermen".