Brusselse metro rijdt weer gedeeltelijk

De Brusselse metro heeft zich vanochtend geleidelijk aan weer op gang getrokken nadat de stations door dreigingsniveau 4 sinds zaterdag waren dichtgebleven. Ongeveer de helft van de metro's rijdt weer, al zijn sommige trajecten ingekort. 200 militairen waken over de veiligheid van de reizigers.

Vandaag hebben verschillende metrostations in Brussel opnieuw hun deuren geopend. Het gaat om 35 van de 69 metro- en pre-metrostations. De metro's zullen wel enkel rijden van 6 uur 's ochtends tot 22 uur 's avonds en sommige trajecten zijn ingekort.

De MIVB heeft zich geconcentreerd op de metrolijnen in het centrum van de stad. Zo zijn de metro's binnen de Vijfhoek allemaal open, behalve de pre-metrostations Beurs, Anneessens en Lemonnier. Ook metrolijn 2 is volledig operationeel. Metrolijn 1 rijdt van West-Station tot Montgomery en ook metrolijn 7 is opnieuw open.

Grote volk blijft nog weg

De metrostations in Brussel werden aanvankelijk gesloten door het dreigingsniveau 4. Het maximale dreigingsniveau is ook vandaag nog van kracht, maar de metrostations kunnen wel opnieuw veilig openen, zei minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) gisteren in een interview met VRT Nieuws. 200 militairen staan aan de in- en uitgangen van de metrostations om de maximale veiligheid te garanderen. Ze komen dus bovenop het veiligheidspersoneel van de MIVB.

"Ik sta aan de Kunst-Wet, het knooppunt waar je kan overstappen van de ene metrolijn naar de andere. Dat is normaal een van de drukste metrostations in Brussel, maar vandaag is het hier toch redelijk rustig", zei VRT-journalist Marjan Temmerman vanochtend.

De reizigers bekijken de situatie nuchter. "Als er iets moet gebeuren, dan zal er iets gebeuren", zegt een man. "Maar ik ben niet bang, het is veilig." Toch valt het op dat er in vergelijking met anders weinig volk in de metro is. "Een luxesituatie", vindt iemand anders.

Rest van het openbaar vervoer

De trams en bussen van de MIVB volgen hun gewone traject. Bij De Lijn worden wel verstoringen verwacht. Enkele chauffeurs die moesten starten, zijn niet uitgereden omdat ze de hoofdstad niet willen bedienen. Dit leidt tot een licht verstoorde dienstregeling op aan aantal lijnen die Brussel bedienen, meldt De Lijn. De schoolbussen richting Brussel rijden wel allemaal.

Van de vier Brusselse treinstations die afgelopen dagen dicht waren, is vandaag nog enkel het treinstation Delta gesloten. De treinstations Merode, Schuman en Brussel-West zijn opnieuw open.

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de MIVB, van De Lijn of op de website van de NMBS.