Buschauffeur komt om bij botsing met trein aan overweg in Pittem

In Pittem zijn een trein en een bus van De Lijn gebotst aan een overweg. Daarbij kwam de buschauffeur om het leven. De passagiers op de bus konden op tijd ontkomen, de 120 passagiers op de trein werden geëvacueerd. Het treinverkeer tussen Tielt en Lichtervelde is onderbroken. Er worden vervangbussen ingelegd.

Het ongeval gebeurde op de overweg aan de Meulebeekstraat in Pittem. De bus kwam vast te staan op de overweg. Even daarna werd het voertuig aangereden door een trein. 

De buschauffeur, een 55-jarige vrouw uit Ardooie, kwam om het leven. "Het gaat om een gelede bus met reizigers die een omleiding moest volgen", zegt Inge Debruyne, woordvoerster van De Lijn in West-Vlaanderen. "De bus is vastgeraakt op de sporen. De chauffeur heeft de reizigers eerst geëvacueerd. Vervolgens heeft ze vermoedelijk geprobeerd de bus nog van de sporen te halen, op het moment dat de trein aankwam."

Een persoon die op de bus zat spreekt van negen passagiers. Daarbij waren enkele kinderen, jongeren, een ouder koppel en een koppel met een baby. Iedereen kon de bus verlaten, maar net voor de trein eraan kwam, liep de buschauffeur opnieuw naar de bus, zegt de passagier. 

De treinbestuurder raakte gewond en werd overgebracht naar het ziekenhuis. 120 passagiers moesten geëvacueerd worden. De evacuatie van de trein verliep vlot. De passagiers moesten ongeveer een uur wachten voor ze de trein konden verlaten, vertelt iemand die op de trein zat. Ze werden overgebracht naar een onthaalpunt in Pittem. Drie rijtuigen van de trein zijn met de wielen naast het spoor terechtgekomen, maar de trein is niet gekanteld.

Volgens spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel is er veel schade aan sporen, bovenleiding en seinen. De overweginstallatie zou normaal gefunctioneerd hebben. De treinbestuurder probeerde nog af te remmen, maar is niet tijdig tot stilstand kunnen komen. "Over een afstand van enkele honderden meters is er schade aan de sporen, dwarsliggers, seinen en de bovenleiding", zegt Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit.

Infrabel verwacht dat het treinverkeer tussen Tielt en Lichtervelde pas maandag weer normaal zal kunnen verlopen. Er zijn vervangbussen ingelegd tussen Tielt en Lichtervelde. Reizigers vanuit Gent naar De Panne reizen best via Brugge en Lichtervelde.