Derde verdachte in onderzoek naar aanslagen Parijs blijft in cel

De derde man die onder aanhoudingsbevel werd geplaatst in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs, blijft in de cel. Dat heeft de Brusselse raadkamer beslist. Volgens het federaal parket heeft de man Salah Abdeslam vervoerd doorheen Brussel, op zaterdag 14 november of erna, maar de man ontkent dat met klem. In zijn bestelwagen zijn wel twee wapens en een bloedspoor gevonden.

"Eén van de twee aangetroffen wapens is een alarmpistool en het andere is ook niet iets dat je verwacht aan te treffen bij een terrorist", zegt meester Christine Callewaert. "Het bloedspoor is ook miniem en is gevonden op de passagierszetel, terwijl onze cliënt Salah Abdeslam in de laadruimte van zijn Citroën Berlingo zou hebben verborgen."

Zowel voor de wapens als het bloedspoor heeft de man een uitleg gegeven die nu door de speurders nagetrokken wordt, aldus meester Sokol Vljahen. "Het bloed is niet van Salah maar van iemand anders. Onze cliënt heeft de identiteit van die andere persoon gegeven en die wordt nu gecontroleerd. Onze cliënt kent Salah Abdeslam en diens broer Brahim enkel van zien omdat hij vroeger in Sint-Jans-Molenbeek heeft gewoond, de andere personen die vernoemd worden, kent hij helemaal niet."

Volgens de verdediging werd de man opgepakt na een anonieme tip. "Zelf is hij totaal niet geradicaliseerd", gaat meester Vljahen verder. "Zijn broer is wel naar Syrië vertrokken en hij probeerde via Facebook contact te houden maar dat is alles. Hij is een antiekhandelaar die op een eerlijke wijze zijn brood verdient."